Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro sviker de döva

Annons

Örebro är en vacker stad. Örebro Kommun utropade sig till Europas teckenspråkshuvudstad för nästan 7 år sedan. Det har varit en stad länge. Ansvaret ligger hos kommunen, Regionförbundet Örebro, Örebro Län landsting, Örebro universitet samt Specialpedagogiska Skolmyndighetens (SPSM) bord. Ni har lovat att det skulle vara en framgångsrik ledande teckenspråkstad och även vara en förebild. Teckenspråkets Röst ifrågasätter det igen på allvar, om Örebro verkligen är en utopisk metropol för oss döva?

Vi har förlorat Kattungen på grund av hörselnormativa beslut. En betydelsefull förskoleverksamhet med teckenspråksprofil gick i graven trots protester, demonstrationer, möten samt gråtfärdiga föräldrar. Ingen lyssnade på oss. Kommunen har förstört vårt teckenspråks-oas för döva förskolebarn som aldrig får tillbaka och uppleva sin värdiga skoltid på Kattungen där förskolebarnen inte längre får socialt språkbad genom gemensam teckenspråksmiljö med Birgittaskolan där finns äldre döva elever.

Vad hände med Risbergskaskolan? För att inte nämna om vad nu händer med dagens framtida döva och hörselskadade Rudbeckelever som tillfälligt går på Tullängsskolan.

Nu ska Örebro Kommun tillsammans med Birgittaskolan och SPSM stöka till det för oss döva – igen! Birgittaskolan och Örebro Kommun har inlett ett samarbete och börjat diskutera om Birgittaskolans framtid. I våras demonstrerade döva och hörselskadade eleverna i protest mot att dövskolan slås samman med en kommunal skola med hörande barn. Ingen lyssnade.

Det startades ändå en undersökning om en möjlig framtida sammanslagning. Teckenspråkets Röst har krävt från början att det ska inkluderas dövkompetens i arbetsgruppen och planeringsprocessen. Med dövkompetens menas det kortfattat att det är personer med erfarenhet av att vara döv och bär dövidentitet, som därmed kan tala för döva och teckenspråk. Det är enbart döva som innehar dövkompetens. Det innebär att det inte räcker med endast teckenspråkskompetens för att sitta i en arbetsgrupp som representant för döva.Teckenspråkskompetens betyder att ni ska kunna kommunicera på teckenspråk obehindrat. Representerar hörande med teckenspråkskompetens för döva så klassas det som audism (att döva förtrycks av hörande på grund av hörselförmågan).

Örebro kommun och Birgittaskolan borde vara ansvarsfulla och föregå ett gott exempel och inkludera dövkompetens i arbetsgruppen, inte köra över och exkludera döva i grupper och beslutsprocesser som berör oss!

Vill Örebro kommun och Birgittaskolan göra rätt, låt oss döva med dövkompetens få ta vår plats. Det är vår mänskliga rättighet.

Örebro kommun och Birgittaskolan har fortfarande inte svarat på vårt senaste brev. Deras svar var att det var komplext(?). Vi vill få konkreta svar, om varför det exkluderas dövkompetens i arbetsgruppen. Skillnaden på arbetsgrupp och referensgrupp är stor! Det finns döva tjänstemän i kommunen och det finns döva SPSM-anställda. Lägg ned processen, låt dövskolan vara i fred och lyssna på eleverna!

Ur oss dövas perspektiv är Örebro stad förklädd med en falsk skepnad som bara spelar och det är inte så speciellt vackert och döv-vänligt. Vart finns respekten och ärligheten gentemot oss döva?

Grattis Örebro kommun, Birgittaskolan, SPSM och Örebros politiker! Ni har tveklöst gjort detta bra, med att utöva audism.

Isabel Engwall,Rebecca JonssonTeckenspråkets Röst

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons