Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebro universitet i unik satsning för att öka antalet lärare

Sverige har en akut lärarbrist och Örebro universitet är ett av 14 lärosäten som går samman i en unik satsning för att öka antalet sökande till lärarutbildningar, uppger universitetet i ett pressmeddelande.

Den nationella satsningen "Jag är lärare" syftar till att förändra synen på läraryrket och öka antalet sökande till lärarutbildningar. Totalt deltar 14 universitet och högskolor i Sverige.

"Vi har samma mål – att fler ska välja att läsa till lärare. Därför är det naturligt att göra en gemensam, nationell satsning. Lärare är avgörande för att ge våra barn och ungdomar bra förutsättningar för sin utbildning – och som medborgare. För universitetet är satsningen en del i att ta ett samhällsansvar", säger Krister Persson, ordförande i lärarutbildningsnämnden vid Örebro universitet, i ett pressmeddelande.

Satsningen försöker nå de människor som vanligtvis inte söker sig till lärarutbildningen. På så sätt kan fler överväga att bli lärare.

"Det finns massor av människor som har en förmåga att entusiasmera andra, som får folk att samarbeta, som är bra på att peppa och lyssna. De kanske inte ser sig som lärare, men de har viktiga egenskaper. Det är dessa människor vi vill nå, för de behövs i skolan", fortsätter Krister Persson i samma pressmeddelande.

Enligt Skolverkets senaste prognos behöver 15 100 lärare examinera i Sverige varje år fram till 2031 för att matcha rekryteringsbehovet.

På Örebro universitet finns i dag förskollärarprogrammet, grundlärarprogrammet årskurs 1-3 samt 4-6 och ämneslärarprogrammet med arbete mot gymnasieskolan. För verksamma lärare finns bland annat även utbildning till specialpedagog.

Här är de 14 lärosäten som deltar i satsningen

Högskolan Dalarna

Högskolan i Borås

Högskolan i Gävle

Högskolan i Halmstad

Högskolan Kristianstad

Högskolan Väst

Karlstads universitet

Linköpings universitet

Linnéuniversitetet

Malmö universitet

Mälardalens högskola

Södertörns högskola

Uppsala universitet

Örebro universitet