Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebro universitet ska vara en resurs för hela regionen

I Sverige finns i dag universitetsutbildning i alla län. Universitetet är en viktig motor i den lokala och regionala utvecklingen. Man bedriver viktig utbildning av lärare, sjuksköterskor och andra yrkesgrupper som behövs i regionen. Man bedriver också forskning som ofta görs tillsammans med innovativa företag och till exempel hälso- och sjukvården. Och man för in världen utanför till företag och människor i länet.

Universitetets roll kräver dock att man inte stannar på sitt campus i centralorten, utan arbetar i samspel med ”det omgivande samhället” i hela länet. Och det är kommunerna och regionen som har muskler att göra detta i samspel med universitetet.

Många, många miljoner har satsats på och runt RHS i Grythyttan, universitetets egna insatser oräknade.

Med stor förvåning fick vi veta att universitetsledningen, med hjälp av sin styrelse, har tillsatt en utredning för att utreda om Restaurang och hotellhögskolan i Grythyttan (RHS) ska utvecklas där eller centraliseras till campus i Örebro.

Hällefors kommun och Länsstyrelse, Örebro läns landsting, Regionförbundet Örebro län och Region Örebro län har under RHS hela verksamhet, aktivt stöttat utvecklingsinitiativ som kommit från Örebro universitet och RHS. Många, många miljoner har satsats på och runt RHS i Grythyttan, universitetets egna insatser oräknade.

Och Hällefors, Ljusnarsberg, Nora och Lindesbergs kommuner och invånare har även i andra sammanhang, till exempel när högskolan skulle bli universitet och när man under lång tid kämpade för att få till en läkarutbildning, kraftfullt stöttat Örebro universitet – ”vårt universitet”.

Örebro universitet ska vara en viktig motor för hela Örebro län. RHS är en omistlig akademisk miljö i norra länsdelen.

Det är helt naturligt att kommunerna och regionen stödjer utvecklingen av ”sitt” universitet – det sker över hela landet. Men det krävs två för en tango! Universitetet måste ta aktiv roll i regional och kommunal utvecklingen.

Örebro universitet ska vara en viktig motor för hela Örebro län. RHS är en omistlig akademisk miljö i norra länsdelen. Måltidsföretag har etablerat med koppling till RHS. Besöksnäringen har utvecklats i samspel med RHS. Arbetsmarknaden blir mer attraktiv med dessa akademiska jobb. Och så vidare.

Vi som företräder de fyra norra kommunerna i Örebro län välkomnar en dialog med Örebro universitet om fortsatta insatser för att stärka RHS i Grythyttan. Vi kräver att universitetsledningen gör om, och gör rätt. Och det är att ändra fokus på utredningen till att handla om att utveckla, inte avveckla, den verksamhet som Örebro universitet, tillsammans med många andra, under många år har byggt upp i Grythyttan. Vi deltar gärna i ett sådant arbete.

Annalena Järnberg

kommunstyrelse ordförande, Hällefors kommun

Ewa-Leena Johansson

kommunstyrelsens ordförande, Ljusnarsbergs kommun

Irja Gustavsson

kommunstyrelse ordförande, Lindesbergs kommun

Solveig Oscarsson

kommunstyrelse ordförande, Nora kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel