Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebro utsedd till Sveriges bästa studentstad

I dag blir det klart att Örebro blir Årets studentstad 2010/2011 - och därmed kan kalla sig Sveriges bästa stad för studenter. Bakom utnämningen ligger Sveriges förenade studentkårer, SFS.

Det är det goda samarbetet mellan studentkåren, universitetet, kommunen och näringslivet som ger Örebro titeln. Det kan man läsa i motiveringen.

Linus Gustavsson är studentlivskoordinator och har varit med och skrivit själva ansökan. I januari skickades den in.

– Det är första gången vi söker. Vi trodde att vi hade en bra chans eftersom det händer så mycket under året, både på universitetet och i Örebro. Vi har jubileum i Örebro, vi har fått läkarutbildning, vi har firat tio år som universitet och vi har jobbat långsiktigt under många år, säger Linus.

– En liten hint om att det kanske skulle gå vägen fick vi när tre personer från SFS kom på besök en dag i våras och gjorde en utvärdering på plats. De gick runt och tittade, frågade och lyssnade på studenter, på folk från kommunen och olika organisationer. Det gav tydligen resultat.

Hur känns det nu?

– Det är riktigt roligt. Vi tänker inte förvandlas till någon jippo- eller partajstad men ingen ska heller missa att Örebro är den bästa studentstaden i Sverige.

Du har själv varit student. Vad tycker du om Örebro som studentstad?

– Jag fick tipset att engagerade mig och det var väldigt bra. Jag kom in i studentlivet snabbt. Till Marieberg och centrum var det inga svårigheter att hitta. Men det finns mycket annat, Stadsparken exempelvis, som tog lite tid att hitta.

Så här låter en del av motiveringen: ”Örebro visar med önskvärd tydlighet att långsiktighet lönar sig. Genom att bygga en struktur och form där studentkåren tillsammans med lärosätet kan möta kommunen och näringslivet bäddar man för att Örebro blir en stad där studenten syns, hörs och är med i skapandet av både en bättre studentvardag och en bättre stad i stort.”

För rektor Jens Schollin är det andra gången i vår som han får känna sig som en vinnare. Den 30 mars kom beslutet om läkarutbildning till Örebro.

– Utmärkelsen är jätteviktig ur ett studiesocialt perspektiv. Den drar till sig studenter och bekräftar att det vi gör håller hög kvalitet. Nu när vi är full gång med att starta läkarutbildning och Örebro universitet blir allt mer omtalat så stärker oss detta ytterligare. Örebro är en expansiv universitetsstad, säger han.

Staffan Isling är kommundirektör i Örebro. Så här kommenterar han priset:

– Att få utmärkelsen är ett bevis på att Örebro är en bra stad att vara student i.

Sedan 1999 har Sveriges Förenade Studentkårer utsett Årets studentstad. Förra året fick Karlstad utmärkelsen. Andra städer som erövrat titeln är bland andra Linköping, Sundsvall, Växjö, Luleå och Umeå.