Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Örebro var förr ett skitställe som man inte ville åka till"

Årets säsong är den första på nio år som Erik Edman gör i allsvenskan. Under den tiden menar han att ÖSK har gått från att vara ett tråkgäng – till att bli ett av seriens roligaste lag.
–Tidigare var Örebro ett skitställe som man egentligen inte ville åka till, säger Helsingborgs landslagsmeriterade vänsterback.

Efter 57 A-landskamper och flera utländska klubbar bestämde sig Erik Edman, 31, att inför säsongen vända hem till allsvenskan och Helsingborgs IF.

Där har han under året varit en starkt bidragande orsak till att HIF leder allsvenskan och kan se fram emot en dramatisk guldstrid under hösten mot den store antagonisten Malmö FF.

”Intressant höst”

– Det blir en otroligt intressant höst, och för mig var det självklart att välja Helsingborg. Jag och min familj planerade hela tiden under mina utlandsår att bo i staden när vi kom hem till Sverige, så det föll sig naturligt, säger Erik Edman, som hade två tunga fotbollsår bakom sig innan han kom till Helsingborg.

I mars 2008 slet han av korsbandet när hans dåvarande klubb Wigan spelade ligamatch mot Blackburn. Efter det hade Edman svårt att ta plats i Premier league-laget igen, och i samma veva fick han också se sin landslagsplats gå förlorad.

Nobbar comeback

Någon comeback där är det inte tal om.

– Nej, jag känner att jag har gjort mitt i landslaget. De spelarna som finns där gör det riktigt bra, och jag känner inte att jag har något att hämta i ett svenskt landslag. Efter alla skadeproblem är jag nöjd med att bara spela i Helsingborg, säger Edman.

Har du pratat något med Erik Hamrén sedan han tillträdde som förbundskapten?

– Nej, det har jag inte. För mig är landslaget ett avslutat kapitel.

Under säsongen har Edman däremot fått vara skadefri och han har startat samtliga matcher under säsongen.

I eftermiddag är han återigen på planen när Helsingborg gästar ÖSK på Behrn arena. Vänsterbacken menar att det är stor skillnad på Örebro-klubben i dag jämfört med när han senast spelade i allsvenskan för nio år sedan.

– Tidigare var Örebro ett skitställe som man egentligen inte ville åka till. Men nu har de fått en riktigt fin arena, och dessutom ett lag som spelar en väldigt underhållande fotboll. Det ska bli riktigt kul att möta dem, säger HIF-backen.

Någon speciell spelare som du har imponerats av?

– Som försvarare tittar jag mycket där, och då har jag imponerats mycket av Patrik Anttonen och Samuel Wowoah. Sedan är Michael Almebäck ett riktigt framtidsnamn som mittback, och offensivt har ju Nordin Gerzic varit riktigt het under säsongen.

Matchguide: ÖSK-Helsingborg

Vad: Allsvenskan, omgång 21.

När: I dag klockan 16.00.

Var: Behrn arena, Örebro.

Följ matchen: Direktrapport på na.se.