Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebro växer för att möta framtiden

”Jag känner knappt igen mig, vad mycket som hänt här!”. Vi är nog flera som fått besök från en gammal vän eller släkting som inte varit i Örebro kommun på många år och som guidat denne genom staden och kommunen och hört liknande kommentarer. För visst har Örebro förändrats. Det syns och märks för kommunens besökare, som noterar nya bostadshus, företagsetableringar och besöksmål. Men människor som bor här och har behov av välfärdstjänster, skola eller omsorg runt om i kommunen märker det också.

Tillsammans har Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna styrt Örebro i 10 år. Vi är stolta över att vårt goda och trygga samarbete har bidragit till den utveckling som kommunen och staden genomgått. Örebros förändringsresa har förstås inte varit möjligt utan det fantastiska engagemang som örebroarna själva bidrar med genom civilsamhället, näringslivet och andra aktörer. Fler och fler tror på Örebros möjligheter. Det gör skillnad.

Kulturkvarteret som snart öppnar är en satsning för att Örebroarna ska få en ny mötesplats att vara stolta över.

En kommun i stark utveckling är också en kommun i förändring. Förändring är inte enkelt att hantera. Att vi blir fler örebroare är positivt på många olika sätt. Med fler människor i arbetsför ålder får vi en bättre skattebas och därmed ökar finansiering till välfärden. Men det är också krävande på kort sikt att skapa den välfärdskapacitet och den infrastruktur som en växande kommun kräver. Vi har prioriterat att renovera och bygga nya lokaler för elever i skolan och barn på förskolan. Vi kan under 2021 öka bemanningen på äldreboenden. Vår bostadsförsörjning har exploderat jämfört med för 10 år sedan. Det här är resultat som kommer att gynna Örebro i många, många år framöver och som många örebroare, anställda i kommunen och krafter utanför, bidragit till att förverkliga.

Vi kan se att antalet besökare från andra städer och länder stadigt har ökat under den senaste tioårsperioden. Vi har haft besöksmagneter och kultursatsningar som ”Open Art” och Titanic-utställningen, som tillsammans med Gustavsvik bidragit till att fylla hotellen och restaurangerna med besökare. Vi tror också att vår satsning på utemiljöer, lekområden, utegym och promenadstråk också bidrar till möten mellan människor och Örebros ställning som turistkommun. Kulturkvarteret som snart öppnar är en satsning för att Örebroarna ska få en ny mötesplats att vara stolta över.

Tillsammans med det civila samhället, näringslivet, universitetet och många fler har vi bytt ut det beryktade närkingska uttrycket ”Det går aldri” till ”Det går visst!”.

I en snabbt växande kommun ställs det höga krav på en god bostadsförsörjning och god stadsplanering. De senaste åren har det byggts drygt 7 700 nya bostäder i kommunen, det är en byggtakt som saknar motstycke i modern tid. Örebroarna själva ger staden toppbetyg kopplat till stadsplanering och hållbarhetsfrågor. Det betyder, självklart, inte att alla är nöjda med allt. Det märks stundtals tydligt i samhällsdebatten och så ska det vara. Men vi tror på att då stanna upp och faktiskt försöka analysera vad som är bra för Örebro, istället för att fladdra i vinden när opinionen i olika frågor är besvärlig.

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna har haft förtroendet att leda kommunen i tio års tid och har i det arbetet valt att ta ansvar för den långsiktiga utvecklingen av Örebro. Tillsammans med det civila samhället, näringslivet, universitetet och många fler har vi bytt ut det beryktade närkingska uttrycket ”Det går aldri” till ”Det går visst!”. Örebro måste fortsätta den resan – att balanserat och ödmjukt våga förändra för att förbättra. Örebro har aldrig varit så attraktivt för företag och människor som det är idag och det ska bejakas. Vi representerar tre olika partier med tre olika ideologier. Men i detta ställningstagande står vi bergfast enade.

Kenneth Handberg (S)

ordförande i kommunstyrelsen

Jimmy Nordengren (C)

vice ordförande i kommunstyrelsen

Marlene Jörhag (KD)

kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel