Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebro vill ha vinter-SM

 
SM-veckan 2015
Visa alla artiklar

Kommunstyrelsen i Örebro beslutade i går att gå vidare med en ansökan om vinter-SM-veckan 2015. Däremot söker inte Örebro sommar-SM-veckan samma år.– Det var för kort varsel, förklarar Lennart Bondeson, kristdemokratiskt kommunalråd.

NA har tidigare berättat om att Örebro, 2011 års bästa svenska idrottsstad enligt Svt Sport, övervägde att söka SM-veckan 2015 både på sommaren och på vintern. Samma år som staden firar 750-årsjubileum.

Ansökan inne i höstNu står det klart att det enbart blir en satsning på vinterveckan. Kommunstyrelsen beslutade i går att ta fram en budget för vinterveckan som underlag för en ansökan som ska vara inne i höst.

– Allt talar för att vi söker, säger Lennart Bondeson.

Det är Svenska skidförbundet som avgör frågan i slutändan. Där längdskidåknings-SM hamnar kommer SM-veckan att avgöras. Skidföreningarna Karlslunds IF, Almby IK och Garphyttans IF ligger mycket bra till för att få arrangera den tävlingen i Ånnaboda.

– Ånnaboda har haft stora skid-SM och även jaktstarts-SM tidigare. Örebro är en utmärkt plats att arrangera SM-veckan på med de anläggningar vi har, säger Lennart Bondeson.

Tog aldrig upp fråganDäremot väljer alltså Örebro att inte söka sommar-SM-veckan 2015. Majoriteten bestämde sig redan i förra veckan för att inte föra fram den frågan över huvud taget.

– Det var för kort framförhållning, säger Bondeson.

För att arrangera sommarveckan måste friidrotten ha en ny utomhusarena i storleksordningen 30–35 miljoner. Arenan, tänkt att byggas bredvid Tybblelundshallen, var dessutom tvungen att vara klar ett år tidigare eftersom arrangören av sommarveckan 2015 också måste ta på sig ansvaret för sommarveckan 2014.

Tror på friidrottsarenaLennart Bondeson poängterar samtidigt att frågan om en ny friidrottsanläggning lever i allra högsta grad.

– Det kommer säkert att bli en ny arena, frågan är när. Den gamla GIH-anläggningen är väldigt dålig och Universitetet behöver ytan och lokalerna bättre, anser Bondeson och säger att frågan säkert kommer att finnas med i nästa års investeringsbudget.

Idrotter i vinter-SM

Nyligen avgjordes vinter-SM-veckan 2012 i Östersund. Följande 15 idrotter var med på programmet:

Vinter-SM-veckan har avgjorts i Sundsvall (2009 och 2011) och Östersund (2012). 2013 står Falun som värd, 2014 är det ingen vintervecka (vinter-OS) och 2015 kan Örebro komma att arrangera. (NA)