Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

15-åring fickfelaktigt tumörbesked

Först fick 15-åringen beskedet på Karlskoga lasarett att han var drabbad av en potentiellt dödlig tumör i buken, stor som en grapefrukt. Senare samma vecka fick han totalt motsatt besked på USÖ. Nu anmäler familjen händelsen till Socialstyrelsen.

Annons

En 15-åring kallades efter remiss till kirurgmottagning på Karlskoga Lasarett på grund av svullnader. Efter undersökning, återbesök, dubbla röntgen och ultraljudsundersökningar, meddelade läkaren i Karlskoga att patienten hade en tumör i magen. Den skulle vara i storlek med en grapefrukt och växa upp mot hjärtat.

Beskedet om att tumören kunde vara livshotande skakade både familjen och deras närstående. 15-åringen skickades vidare med besked och remiss i handen till USÖ för vidare undersökning men den läkaren kunde inte hitta någonting tumörliknande överhuvudtaget. För att vara på den säkra sidan genomfördes ännu en kontraströntgen och ytterligare en läkare gjorde ett utlåtande. Alla undersökningar på USÖ visade samma sak – ingen tumör.

Nu har en anmälan upprättats om händelsen och lämnats in till Socialstyrelsen. Här frågar man sig hur så olika diagnoser kan ställas. Dessutom vänder man sig mot sättet som beskedet framfördes och ifrågasätter en rad omständigheter kring det inträffande.

Mer läsning

Annons