Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

21-åring friasför skotten i Vivalla

Den 21-åring som dömdes till fängelse för skotten i Vivalla centrum i vintras frias av Göta hovrätt.

Annons
Torsdagen den 20 januari skottskadades två män i Vivalla. Bilden visar hur polisen undersöker platsen samma kväll på jakt efter kulhål, tomhylsor och andra spår.

Örebroaren dömdes i tingsrätten till fyra års fängelse för skotten i Vivalla centrum den 20 januari i år. Två män sköts då på nära håll i benen. En fick medelsvåra skador medan den andra skadades lätt.

Frias

Nu frias dock 21-åringen av hovrätten från grov misshandel och grovt vapenbrott. En av anledningarna är att det inte finns någon teknisk bevisning som kan knyta honom till skottlossningen. Den huvudsakliga bevisningen har i stället utgjorts av en av de skjutnas utpekande av 21-åringen.

Svävande

Men den mannen har varit svävande i sitt vittnesmål. Hovrätten anser visserligen att han gjort ett trovärdigt intryck, men pekar på att det var mörkt och att allt gick mycket snabbt när skotten avlossades. Dessutom har mannen en synnedsättning.

Det här gör att hovrätten friar 21-åringen. Det finns visserligen en del omständigheter som är besvärande för honom. Han var på plats den här kvällen och har lämnat åtminstone två olika versioner om händelseförloppet. Men det är ändå inte ställt utom allt rimligt tvivel att han är den skyldige.

Övergrepp i rättssak

Mannen döms dock för övergrepp i rättssak då han hotat ett vittne till skottlossningen.

21-åringens straff sänks nu till åtta månaders fängelse. Det inbegriper även en mängd andra brott som fälldes för i tingsrätten.

Domen betyder att ingen troligen kommer att fällas för skottlossningen. Detta trots att det fanns flera personer på plats vid tillfället.

Redan i tingsrätten friades en 26-årig man som åklagaren misstänkte var hjärnan bakom skjutningen.

Mer läsning

Annons