Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

23-åringen begärs intehäktad under onsdagen

(UPPDATERAD 13:28) Den misstänkte serievåldtäktsmannen kommer inte att begäras häktad under onsdagen.
– Det är inte realistiskt som det ser ut nu, säger chefsåklagaren Gunnar Brodin.

Annons

Förklaringen är den hårda arbetsbelastningen.

– Någon häktningsframställning – om det nu blir det – kommer jag inte att hinna med i dag. Det finns inte en chans, säger Brodin som fungerar som förundersökningsledare.

Kan du berätta vad som händer nu, kommer till exempel 23-åringen att förhöras under dagen?– Sannolikt, jag har gett direktiv om det. Behovet finns naturligtvis, men sedan gäller det att samordna det med polispersonal och hans försvarare.

Kan du berätta något om vad han har sagt i förhören?– Han förnekar brott. Det är allt jag kan säga.

Enligt 23-åringens advokat, Margareta Arvidsson, misstänks hennes klient för två våldtäkter och tre våldtäktsförsök. Polisen vill dock inte bekräfta de uppgifterna. Det enda man har sagt är att 23-åringen är misstänkt för flera fall av våldtäkter och ett våldtäktsförsök.

Kan du ge någon förklaring till varför ni inte vill precisera vilka brott han misstänks för?– Därför att det finns målsägande och andra att ta hänsyn till, säger Brodin. Men om det blir en häktningsframställning så kommer det tydligt framgå i den vilka brott han begärs häktad för.

23-åringen greps på måndagen och var då skäligen misstänkt, vilket är den lägre misstankegraden.

Under tisdagen anhölls han av åklagaren på sannolika skäl, vilket betyder att misstankarna mot mannen hade stärkts.

Han kommer att vara fortsatt anhållen tills åklagaren tar beslut om han ska begäras häktad eller ej.

En begäran om häktning skickas till tingsrätten. Det är domstolen som avgör om en misstänkt ska häktas eller försättas på fri fot.

Normalt brukar åklagaren få 14 dagar på sig att väcka åtal när någon har häktats. I stora och komplicerade utredningar är det vanligt att åtalet skjuts upp och den misstänkte fortsätter då att vara häktad.

Mer läsning

Annons