Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

25 ouppklarade fall i Örebro

Sedan några år finns flera ouppklarade kvinnoöverfall i Örebro. Det rör sig om både våldtäkter och våldtäktsförsök.

Annons

– Det är absolut inte så att vi lagt fallen åt sidan. De är ständigt aktuella och vi jämför nya och gamla fall för att hitta eventuella kopplingar. Samtidigt är överfall utomhus svåra att hitta gärningsmannen bakom, säger polisens informationschef Torbjörn Carlson.

När ett överfall inträffar får polisen ofta in många tips från allmänheten. Flödet av tips brukar sedan avta.

– Men det händer att vi långt efteråt får in sådant som kan vara högintressant. Vi är alltid intresserade av tips hur gamla de än är.

Han säger att många tror att det de sett, tänkt eller anat inte är något av intresse.

– Så vill vi inte att någon ska tänka. Tvärtom är det viktigt att kontakta oss så vi får avgöra. Allmänheten känner ju inte till helheten i en utredning. Det som kan verka bagatellartat kan i stället vara en högst avgörande bit.

När det gäller kvinnoöverfall så tittar polisen alltid på jämförbara händelser tillbaka i tiden.

– En gärningsman kan ha ett beteende som är speciellt och som återkommer. Sådant jämför vi och kontrollerar naturligtvis också män som tidigare dömts för den typen av brottslighet.

I den omfattande våldtäktsutredning som polisen nu arbetar med har mängder av tips bearbetats, jämförelser gjorts och förhör hållits.

– Det är en av de större och mest komplicerade utredningar vi haft.

Hur många fall som kan bli uppklarade i och med den som nu är gripen vet ingen i dag. Hittills är han misstänkt för fyra fall, ett av dem från 2005.

– Vi har inte gett upp hoppet om att lösa de ouppklarade. En avgörande pusselbit kan komma när som helst, säger Torbjörn Carlson.

Mer läsning

Annons