Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

250-årig ek avverkas

Bristen på dagisplatser i Örebro gör att förskolan Junibacken expanderar på bekostnad av en ek, som bedöms vara uppåt 250 år gammal. Där eken står i dag ska kommunen bygga en tillfällig avdelningsbyggnad, en barack.

Annons
Nu ska eken bort, på dess plats byggs en ny förskolebarack.

Arbetet med att ta ner eken är planerat att börja i morgon, fredag. Husbitarna anländer och ska monteras ihop i slutet av januari. I mitten av februari står den nya baracken klar.

– Det finns ingen annan plats på Öster där kommunen har byggbar mark. Då är det två intressen som ställs mot varandra. Det är viljan att behålla eken och behovet av förskoleplatser, säger Andreas Ernestam, planerare på barn och utbildning på Örebro kommun.

Kommunens mål är att skapa 395 nya förskoleplatser till Örebros barn. Andreas Ernestam jobbar med att ordna fram lokaler för barn- och utbildningsverksamheten.

– Behovet av platser är akut. Om man ingenting gör kommer kommunen kanske inte att kunna erbjuda föräldrar förskoleplats inom tre månader, som vi ska kunna göra, säger Andreas Ernestam.

Michael Sandström är trädansvarig på kommunens tekniska förvaltning:

– Det är bara en av ekarna som ska ner. Men det är nog så viktigt att skydda ett enda träd av den här digniteten. Det kan finnas så mycket som tusen skyddsvärda arter på en ek. Det rör sig om mossor och lavar, insekter, smådjur och fåglar.

Det är en annan förvaltning, Kommunfastigheter, som ska genomföra barackbygget. När Kommunfastigheter lade upp byggplanen tillfrågades Michael Sandström vad han tyckte om trädavverkningen. Han avrådde men Kommunfastigheter ändrade inte planerna att ta bort trädet.

– Eken påminner om att det är en gammal stad. Den har stått där långt innan området runt den blev bebyggt. Det är värdefull kulturhistoria för barnen på förskolan att kunna blicka upp på ett så gammalt träd, säger Michael Sandström.

Eken på förskolan Junibackens gård ska avverkas för att göra rum åt en barack till förskolans nya avdelning. Eken är 250 år gammal.

Mer läsning

Annons