Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

40-tal p-automater programmeras om efter miss

Visst är det en struntsumma. Men nu är det slut på den extrakrona i påslag som bilister fått betala i några av kommunens p-automater.
– Rätt ska vara rätt, säger Christer Johansson som uppmärksammade problemet.

Annons
- Rätt ska vara rätt, säger Christer Johansson om p-automaterna som automatiskt drar en krona från kortet - men som nu ska programmeras om.

Det var när Christer Johansson parkerade sin bil på Bromsplan på Norr som han upptäckte att parkeringsautomaten tog en krona mer än vad han trodde sig betala.

– Jag tryckte på knappen för tio kronor men när jag fick kvittot hade maskinen dragit elva, säger han.

Först trodde Christer

att det rörde sig om en särskild avgift för att han använt kort som betalningsmetod. En sådan avgift är olaglig.

Men när han tillsammans med NA kontrollerade saken visade det sig att han fick parkeringstid för elva kronor. Vare sig han ville eller inte så lade automaten på en krona – och de tolv minuter man får för den summan på Bromsplan.

– Men det är ju fel, jag har ju valt att köpa parkeringstid för tio kronor och inget annat. Det är en struntsumma så klart, men samtidigt en principsak, sa Christer när vi träffade honom i torsdags.

Innan dess hade Christer tagit kontakt med Örebro kommuns park- och gataenhet, som ansvarar för p-automaterna. Och i dag fick allt sin förklaring.

Det handlar om ett 40-tal automater, utplacerade i Örebro, som är programmerade att ta en krona redan från början när man använder betalkort.

– Det är ju lite skumt, men vi har inte vetat om detta tidigare. Nu har vi varit i kontakt med företaget som levererar de här automaterna. Företagets förklaring är att minsta betalning som går att göra är en krona. Därför har man förprogrammerat på det här sättet, säger Magnus Eriksson, enhetschef på park och gata.

Visserligen har det gått att trycka exempelvis nio gånger på enkronas-knappen och på så sätt betala tio kronor. Men det är det nog få som har observerat, medger Magnus Eriksson.

Kontantbetalningen har däremot

inte manipulerats. De första apparaterna av det här märket köptes av kommunen 2,5-3 år sedan och en och annan extrakrona har väl tickat in sedan dess i de kommunala p-kassan.

Men nu är det slut med det. Från och med i morgon lördag är extraavgiften borttagen.

– Vi har bett företaget att programmera om automaterna och det kommer att ske i natt, förklarade Magnus Eriksson på fredagen.

Christer Johansson är nöjd med beskedet.

– Jag vill att det ska vara rätt på något vis. Kul att det löste sig, säger han.

Mer läsning

Annons