Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

60 gruvor i Örebro kommun ska riskbedömmas

Ett 60-tal gamla gruvhål och gruvor ska kontrolleras och riskbedömas i Örebro kommun. Det är en inventering som startar i maj.

Annons

Det finns totalt 149 gamla gruvhål och gruvor i Örebro kommun. Det har företaget Bergskraft Bergslagen AB konstaterat vid en översiktlig skrivbordsstudie.

– Det är ganska många. Örebro kommun har haft mycket bergsbruk genom historien, säger Stefan Sädbom, gruv- och prospekteringsgeolog på Bergskraft Bergslagen.

Av de 149 gruvhålen har man markerat 60 stycken där det kan finnas risker som måste åtgärdas.

– Vi har utgått väldigt mycket från närheten till platser där människor vistas när vi har gjort riskbedömningar, säger Stefan Sädbom.

Kommunstyrelsen har nu givit bolaget i ytterligare uppdrag att kontrollera de här gruvhålen noggrannare och göra en mer utförlig riskbedömning. Det innebär att man måste göra kontrollerna på plats.

– Vi åker ut till de gruvhål som ligger nära byggnader eller andra platser där folk vistas. Vi tittar då på vad det finns för staket runt dem och ser om någonting har skett med marken där och om det är risk för ras, säger Stefan Sädbom.

Vad finns det för risker vid gruvhålen?

– Är det alldeles för lätt att ta sig fram till gruvhålet är det absolut en risk, säger Stefan Sädbom och fortsätter:

– En annan sorts risker är att ett gruvschakt kollapsar och ras. Tack och lov har vi inte haft sådana grejer i Örebro kommun, vad jag vet. Däremot längre upp i Bergslagen har det varit många sådana fall. Ingen har blivit skadad i modern tid, men det är flera fall där man har tvingats att utrymma områden och stängsla in dem.

Högst upp på listan över gruvhål med risker ligger den gamla Silvergruvan i Glanshammar. Den ligger intill skolgården, och har stängsel runt om.

– Av ren försiktighet har jag hissat flaggan väldigt högt där just på grund av att den ligger där den ligger. Samtidigt är vi jättetacksamma om man inte kommer med alarmistiska skrivningar kring den gruvan. Den har funnits där i 700 år och ingenting har hänt på den tiden. Vi måste åka dit och titta, men det finns ingen anledning till omedelbar oro, säger Stefan Sädbom.

Hur har ni hittat alla gruvhål och gamla gruvor?

– Vi har jobbat med gruvnäringen och bergsbruket sedan 2004, och i samband med det har vi samlat in material. Vi har nog världens största databas över och om Bergslagens gruvor och geologi. Jag har en databas med över 11 000 gruvhål i hela Bergslagen, säger Stefan Sädbom.

Annons