Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Advokatsamfundet vill kunna agera hårdare

Advokatsamfundet vill ha möjlighet att agera hårdare mot advokater som begår brott. I helgen anhölls en advokat i Örebro län misstänkt för mordförsök mot sin före detta hustru.

Annons

– Jag känner till fallet och misstanken är naturligtvis oerhört allvarlig. Mera än så kan jag inte säga eftersom vi ännu inte har några bevis för att advokaten är skyldig, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.

Samfundets möjlighet att agera mot advokater som begår brott är starkt begränsade. Deras tillsyn är reglerad i lag, enligt rättegångsbalken, men samfundet ser stora begränsningar.

Svårt att ageraAdvokatsamfundet har därför gjort en begäran hos regeringen om snar lagändring.

– Nu uttalar jag mig generellt, inte om fallet i Örebro län. I dagens läge har samfundet i princip bara möjlighet agera vid bedrägerier och förskingring. En advokat ska gå att lita på och inte vara dömd för brottslighet som har med pengar att göra. Det är ju direkt stötande om en medlem skulle dömas för våldsbrott utan att vi kan agera med en uteslutning, säger Anne Ramberg.

Hon påpekar att det är ytterst ovanligt att advokater döms för brott, men att frågan förstås diskuterats inom samfundet.

”Knepig fråga”– Vi hade en medlem som dömdes för mordbrand men han begärde själv uteslutning ur samfundet. Var och en kan ju förstå hur både vi och allmänheten skulle känna om en av våra medlemmar dömdes för våldsbrott och fortsatte vara medlem och arbeta som advokat. Det här är en knepig fråga utifrån hur bestämmelserna ser ut. Vi hoppas på en ändring som ger oss ökade befogenheter.

God advokatsedSamfundets disciplinnämnd kan agera mot medlemmar som anses ha brutit mot god advokatsed. Följden kan bli erinran eller en varning kombinerad med straffavgift. Samfundet kan också välja att enbart göra ett uttalande. I rättegångsbalken finns en paragraf om att en advokat kan uteslutas om han eller hon uppsåtligen agerar orätt eller oredligt.

– Men det finns inget som täcker in våra befogenheter om en advokat döms för annan brottslighet än sådant som har med pengar att göra.

Mer läsning

Annons