Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aftonbladets förre vdfriades av tingsrätten

Pontus Gustafsson - Aftonbladets före detta tillförordnade vd – frias av Örebro tingsrätt.

Annons
Pontus Gustafsson friades av tingsrätten.

Hotet mot polisen var inte allvarligt menat.

– Väldigt skönt, säger Gustafsson om domen.

Den 23 januari 2010 omhändertogs Pontus Gustafsson för berusning på nöjeskrogen Ritz. I samband med att han skulle avvisiteras hotade han enligt åklagaren att döda en polis. Det skedde då Gustafsson uppmanades att ta av sig ett armband. Han sträckte fram sina armar och förklarade samtidigt att han skulle döda polisen om armbandet klipptes bort.

Hotet uttalades i låg ton och polismannen blev aldrig rädd.

Vid rättegången i början av mars berättade både den berörda polismannen och hans kollega samma historia. Pontus Gustafsson ifrågasatte inte att uppgifterna var riktiga.

Ingen av poliserna som var med vid omhändertagandet anmälde Gustafsson. Det gjorde i stället en kollega till dem efter att ha läst om händelsen i ett pm.

Försvaret hävdade under rättegången att tingsrätten borde ogilla åtalet. Dels på grund av att Gustafsson inte riktade sina ord mot någon särskild, dels för att polismannen inte tog hotet på allvar.

Tingsrätten har också gått på den linjen. I den kortfattade domen står det att polismannen inte kände sig hotad. Om man väger in situationen i övrigt är det uppenbart att hotet inte var allvarligt menat, skriver tingsrätten.

Pontus Gustafsson är naturligtvis lättad över domen.

– Det är jätteskönt att det här är över.

Trodde du på en friande dom?– Jag vill inte spekulera över huvud taget. Jag kan bara konstatera att det här är avklarat.

Åklagaren Jenny Alriksson är inte förvånad över tingsrättens beslut.

– Det var väl en väntad utgång, säger hon. För att det ska vara ett hot måste det också upplevas som ett hot. Och polismannen uppgav under förhandlingen att han inte kände sig hotad.

Hon kommer inte att överklaga domen till hovrätten.

Pontus Gustafsson var tidigare tillförordnad vd på Aftonbladet. Senare blev han utvecklingschef på mediekoncernen Schibsted. Den befattningen lämnade Gustafsson för en tid sedan och han driver numera ett eget företag.

Mer läsning

Annons