Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre ska få rätt att välja

Äldre som har hjälp av kommunens hemvård ska i framtiden kunna välja vem som ska laga och leverera maten till dem. Det är ett sätt att förbättra kvaliteten och för att öka valfriheten.

Annons

Örebro kommun blir troligen först i Sverige med att införa ett valfrihetssystem enligt Lov, lagen om valfrihet, för maten inom hemvården. Redan förra mandatperioden tillsatte Rasmus Persson (C) en utredning kring detta, och den nya kommunledningen med tre partier tar vid.

– Vi kommer att införa det, och sen hur detaljerna ska se ut kommer att tas i utredningen, säger han.

Från årsskiftet

Ett beslut ska tas av kommunfullmäktige i höst och sedan hoppas Rasmus Persson att kunna införa valfrihetssystemet från årsskiftet.

– Det handlar om kvalitet och brukarnöjdhet. Men det är även en ideologisk fråga. Varför ska man inte få välja bara för att man är gammal, säger Rasmus Persson.

Ett antal kriterier

Även om inte detaljerna är klara så förklarar han att kommunen dels kommer att granska företagen som vill vara med, dels ställa upp ett antal kriterier som måste vara uppfyllda för att få bli ackrediterad som leverantör.

– Prisbilden sätter vi. Det kommer inte att bli dyrare, säger Rasmus Persson.

En chans att göra mer

Tanken är sedan att de äldre har en rad företag att välja bland och kommunen. Rasmus Persson menar att det ger den äldre en chans att göra mer än att bara sända in ett klagomål till kommunen om maten inte är bra, och i stället byta leverantör. Det ökar även mångfalden.

– En leverantör kan inte tillgodose allt, det går inte. Däremot kan många ordna det mesta, säger han.

Mer läsning

Annons