Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler skogsdjur i stan

Kajorna i stan gör sig allt mer påminda och det är inte det enda djuret som tar sig in mot stan.
-Fåglarna kan bli en sanitär olägenhet, de kan sprida sjukdomar. Det är nästan så att man tänker på Hitchcocks film, säger kommunens man i ärendet.

Annons

Karl- Heintz Nilsson, kommunens fritidskonsulent som har hand om bland annat viltdjursfrågor, har ännu inte fått in allt för många klagomål på kajorna i city. Men han ser problem med att de är så pass många.

- Vi har gallrat ur träd på platser där det gått för långt och de blivit en sanitär olägenhet. Men det hjälper inte i det långa loppet eftersom de bara flyttar någon annanstans. Anledningen är att vi i stan inte tar hand om våra sopor och rent av matar dem. Det behövs andra typer av papperskorgar till exempel. Det här är inte djurens fel, säger Karl- Heintz Nilsson.

Men att helt skjuta av kajorna är enklare sagt än gjort. Redan nu gör man det ute vid sopstationer, men det går åt otroligt mycket hagel utan att vara särskilt effektivt, menar Nilsson. Han håller fortlöpande kontakt med andra kommuner för att se hur de arbetar med problemet, men ingen har hittills kommit fram med någon permanent lösning.

- Inne i stan går det inte att skjuta hur som helst av säkerhetsskäl . Man har försökt få bort dem genom andra metoder, som högtalare med skrämmande ljud, men det tycks inte hjälpa.

Ökar stammen?

- Det råder delade meningar om det. Vissa biologer menar att de är självreglerande, att de lägger fler ägg om de är få och färre ägg om de är många, men det håller inte jag med om. Jag ser det som att de ökar.

Flera andra djurarter som hör hemma i skogen, exempelvis bäver, vildsvin, rådjur och älg, tar sig också in mot stan.

- Vi har gått ut till allmänheten och sagt att man inte ska mata djuren inne i stan. Det är bättre att åka ut till naturreservat och göra det. Folk matar rådjur i trädgården om vintern, men blir ilskna när de kommer tillbaka på våren och äter av deras tulpaner. Då vill de ha hjälp att skjuta av dem. Man får helt enkelt skjuta djur i onödan för att folk absolut ska mata dem på fel plats, säger Nilsson.

Mer läsning

Annons