Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler vill läsa tillpsykolog i Örebro

Juristutbildningen vid Örebro universitet är den 17:e mest sökta utbildningen i landet. Men den utbildning som utmärker sig mest är ändå psykologprogrammet. Hit har ansökningarna mer än dubblerats på två år.

Annons

I dagarna presenterade Verket för högskoleservice, VHS, sin statistik över antalet sökande till Sveriges högskolor och universitet hösten 2010, både vad gäller enskilda kurser och program. För Örebro universitets del är det glädjande siffror. Totalt har nästan 30 000 personer sökt till universitetets kurser och program, vilket är en ökning med cirka 20 procent jämfört med förra året. Av dem har mer än en tiondel, 3 701 personer, sökt till juristprogrammet. Detta märks också i ett nationellt perspektiv - utbildningen är den 17:e mest sökta i landet.

Störst ökning

Det program med stor andel sökande som utmärker sig vid Örebro universitet är dock ett annat. Psykologprogrammet har nämligen på bara två år ett mer än dubblerat antal sökande. Hösten 2008 sökte 1 400 personer, medan siffrorna för höstterminen i år visar på 2 886 sökande.

Håkan Stattin är professor i psykologi vid Örebro universitet. Han förklarar utvecklingen så här:

- Vi var så lyckosamma att vi startade psykologutbildningen i Örebro ganska sent, jämfört med de större lärosätena. Där har man undervisat utifrån två traditioner, beteendetraditionen och den psykodynamiska traditionen. Vi började direkt att arbeta med den integrerade psykologin, som är en kombination av de båda andra. Det är också den som gäller i dag, säger han.

Slutet av 90-talet

Psykologprogrammet vid Örebro universitet har funnits sedan slutet av 90-talet. Man antar 40 studenter varje termin.

- Platserna fördubblades för ett par år sedan, det kan också förklara söktrycket, säger Håkan Stattin.

Mer läsning

Annons