Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Änder misstänktaför badsabotage

Nästan hela sommaren har det varit badförbud i Alnängsbadet.
Bakteriehalten är för hög men varför det är så har man inget riktigt bra svar på.

Annons
Inget dopp.Bröderna Alexander, 5 år, och Elijas Adolfsson, 8 år, badar inte i Alnängsbadet utan leker i stället i strandkanten, och säkrast är det med tanken på bakteriehalten i vattnet.

En av sommarens allra sista varma dagar står bröderna Elijas och Alexander Adolfsson vid Alnängsbadets strand och kastar sten i vattnet. Badar gör de inte. Vattnet ser grumligt ut och det flyter fullt med fågelfjädrar i kanten.

– Vi försökte bada här i juli men då gick det inte heller, säger mormor Maud Berglund.

Vid ett av picknickborden har familjen Hikmet dukat upp en lunch. Pappa Heitham grillar hamburgare och syskonen Shakad och Josef har precis ätit. Inte heller de har en tanke på att kasta sig i vattnet efter maten.

– Nej, vi badar inte här. Det gör vi aldrig. Vi är bara här och grillar. Om vi ska bada åker vi hellre till Gustavsvik, man vet aldrig vilka bakterier som finns här, säger Shakad.

Kiosken är stängd. För ägaren Esmer Malas har det inte varit någon munter säsong.

– Nej, den har varit väldigt dålig. Vi hann knappt öppna förrän vi var tvungna att stänga igen.

Esmer Malas har drivit kiosken vid badet i alla år och det här är första gången han tvingats stänga på grund av badförbud. Men Esmer, som också har ett kafé i Krämaren är inte beroende av inkomsten, utan tycker mest det är synd att badet och verksamheten inte kan hållas i gång för invånarnas skull.

– Det är roligt att ha en kiosk där, det händer lite och så kan man ta ett dopp själv ibland. Men de senaste somrarna har det blivit mindre och mindre med folk vid badet.

Men Esmer ger inte upp sin verksamhet. Nästa sommar öppnar han kiosken igen.

– Ja, vi får väl hoppas att det blir bättre och jag har ett gott samarbete med kommunen så jag fortsätter.

Men vad är det då för problem som gör att det inte går att bada i Alnängsbadet? Janne Larsson som är ansvarig för kommunens bad i Örebro har inget rakt svar.

– Det är e-colibakterier i vattnet, fågelskit brukar man säga i dagligt tal men varför värdet blir så högt vet vi inte riktigt. Själva vattnet tas från två olika brunnar och det är det inget fel på. Det är något som händer i själva badet.

Kommunen har prövat en rad olika åtgärder under sommaren.

– Vi har försökt att flocka vattnet, man tillsätter ett medel som binder det grumliga så man får bort det. Men det har inte hjälpt. Vi har också slamsugit utloppet utan resultat.

I tisdags träffades olika representanter från kommunen för att diskutera problemen med Alnängsbadet.

– En idé är att tömma badet på vatten och rengöra botten. En annan idé är att på olika sätt minska antalet fåglar kring badet.

Vad händer nu?– Vi kommer att begära pengar ur budgeten för det här arbetet. Troligtvis ska vi tömma sjön men det är en ganska stor apparat som tar tid och måste påbörjas nu under hösten. Det gäller att pumpa bort vattnet för att kunna rengöra botten från slam.

Skyldig? Vaddå, vårt fel? Änderna har intagit gräsmattorna vid badet, vars vatten har för höga halter av e-colibakterier.

Alnängsbadet

Alnängsbadet byggdes 2001. Det är ett konstgjort bad och vattnet består av grundvatten samt källvatten från två djupborrade brunnar.

Cirka 4 000 liter strömmar igenom badet varje timme. Badet är ungefär 8 000 kvadratmeter till ytan och har ett största vattendjup på 3,5 meter.

Alnängsbadet ligger i området mellan Rynningeviken och Oset, vid Naturens hus och Svartån.

Mer läsning

Annons