Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anmäls igen - dementa ska ha lämnats ensamma

Gamla vid boendet Ädelgården i Varberga ska ha lämnats ensamma av personalen. Nu har boendet lex Sarah-anmälts av kommunen.– Att vi tidigare haft en lex Sarah-anmälan gör att vi vidtar åtgärder, säger Tommy Henningsson, förvaltningschef vid Örebro kommun.

Annons

NA har tidigare berättat om vanvården på en avdelning på det kommunala boendet Ädelgården. En lex Sarah-anmälan gjordes till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) i våras och flera anställda omplacerades. Och nu kan det vara dags igen.

– Det här är brister som har tillkommit, förutom det som varit föremål i den tidigare lex Sarah-anmälan, säger Tommy Henningsson, förvaltningschef för Vård och omsorg vid Örebro kommun.

Örebro kommun har gjort en ny anmälan till IVO, eftersom personalen lämnat alla tre avdelningar obemannade under en tid i augusti. Kommunen ser bristerna som allvarliga och tycker att personalen inte klarat av att ta sitt ansvar. Eftersom flera boende på Ädelgården är svårt sjuka, bland annat i demens, är de helt beroende av personalen för att klara av sin vardag.

– Vi har gjort en händelse- och riskanalys som pekar på att bristerna är knutna till personalens individuella ansvar, säger Tommy Henningsson.

Enligt Tommy Henningsson uppmärksammades bristerna vid boendet efter ett klagomål från en anhörig. Han säger att ingen av brukarna drabbades av det inträffade, men att risken för missförhållanden fick kommunen att reagera.

Hur länge lämnades de boende ensamma?

– Jag kan inte svara på den exakta tiden, men det är av mindre betydelse. Bara att göra det är felaktigt, säger Tommy Henningsson.

Kommunen kommer att vidta arbetsrättsliga åtgärder eftersom ett antal personer i personalen förekommer i båda anmälningarna. Den aktuella anmälan som gjorts av kommunen berör sex anställda.

Kan personal omplaceras igen?

– Jag vill inte spekulera i det. Fackliga förhandlingar pågår, säger Tommy Henningsson.

Mer läsning

Annons