Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ann-Maris e-post blev kapad

Ann-Mari Karlsson fick sin e-post kapad. Nätpiraten skickade ett meddelande till alla hennes vänner och tiggde pengar.
– Jag blev jätteilsken, det är oerhört kränkande, säger Ann-Mari.

Annons
Ann-Mari Karlsson fick sin mejl kapad, och ett tiggarbrev skickades till alla kontakter i hennes adressbok.

Ann-Maris telefon ringde tidigt i måndags morse. I andra änden av luren var hennes danska vän som undrade hur Ann-Mari hade det och vad det var för knipa hon hamnat i. Vännen hade fått ett mejl där Ann-Mari bad om pengar, eftersom hon var strandsatt i Storbritannien där hon blivit rånad.

Det visade sig att Ann-Maris e-postkonto blivit kapat, och att ett meddelande hade skickats till alla hennes kontakter i adressboken. När hon sedan skulle logga in på Yahoo fanns inte hennes e-postkonto kvar längre.

– Det var beslagtaget av ett nytt namn, men jag kontaktade Yahoo och lyckades få tillbaka mejlen.

Fler personer hörde av sig under dagen och Ann-Mari skrev en dementi till alla sina vänner för att berätta att hon inte alls var i knipa. I efterhand är hon mest irriterad över att någon har haft tillgång till hennes mejl, och hon tycker det är olustigt att någon har läst hennes privata meddelanden.

Det är en gåta för Ann-Mari hur någon kunde komma åt hennes e-post. Hon är mycket noggrann med säkerheten på nätet och använder sig av en brandvägg.

– Jag kommer aldrig mer att ha en adressbok, och jag har gått ur Facebook också, säger hon.

Meddelandet som gick ut från Ann-Maris e-post var skrivet på dålig svenska. Den konstiga böjningen på orden gör att hon misstänker att kaparen finns utomlands och har använt sig av ett översättningsprogram. Hennes danska vän, och en annan vän med invandrarbakgrund, såg aldrig textens svagheter, och var därför övertygade om att det var på allvar.

Ann Mari har polisanmält dataintrånget. Från polisen fick hon veta att kaparna brukar ligga steget före när det gäller teknik.

– Jag måste vara ärlig och säga att det är oerhört svårt för oss att utreda. Är man så skicklig att man kan ta sig in är man också skicklig att sopa igen spåren efter sig, säger Torbjörn Carlson, presstalesman på polisen.

Mer läsning

Annons