Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna 14, blåst på arvet

För tio år sen fick Anna 4 år ett arv av sin far på 100 000 kronor. Pengarna placerades hos en försäkringsmäklare och nu är pengarna borta.

Annons

När Anna var 4 år fick hon ett förtida arv av sin far, 100 000 kronor, som placerades hos en då mycket aktiv försäkringsmäklare i Örebro. I dag är Anna 14 år och hennes arv är borta. Det har försvunnit i det svarta hål försäkringsmäklaren lämnade efter sig i en konkurs.

Anna är en av många förlorare i en härva där åklagaren nu jobbar mot tiden för attmisstänkta brott inte ska hinna preskriberas. Att hon ska få några pengar räknar inte hennes farfar med längre.

Annas far hade ett bolag som han avvecklade 2000. Han hade fått tips om den aktuella försäkringsmäklaren och placerade en del av försäljningssumman där för sin dotters räkning.

Insatt belopp var garanterat och god avkastning utlovad.

Några år senare avled fadern och dotterns anhöriga kontaktade mäklaren för att förvissa sig om att pengarna existerade och fick försäkringar. Årsbeskeden fortsatte att komma ända till 2006, då de plötsligt upphörde.

Flickans farfar började ana oråd och begärde att hennes tillgångar skulle föras över till SEB, där hon hade ett konto.

– Men på något vis lyckades mäklaren prata bort det och försäkrade att flickan skulle få sina pengar när hon blev myndig. Dumt nog trodde jag på det och lät saken bero.

Många andra klienter satt i samma båt och började pressa mäklaren på utbetalning av insatta medel.

Det hela slutade med masstämningar mot mäklaren och hans bolag, som försattes i konkurs för ett år sedan med skadeståndskrav i mångmiljonklassen. Mäklaren ansågs ha varit vårdslös i sin rådgivning men det var bolaget som dömdes till skadestånd, och där fanns inga pengar.

Flera polisanmälningar har gjorts och förundersökning pågår om misstänkt trolöshet. Nu har även Annas farfar gjort polisanmälan. Men preskriptionstiden för grov trolöshet är tio år, och i Annas fall löper den tiden ut under våren.

– Vi måste börja ta tag i det här nu, säger åklagaren Karsten Helland.

En del av placeringarna gjordes via en vanlig svensk aktiedepå i Carnegie som mäklaren kontrollerade. Klienterna var utlovade säkra räntebaserade placeringar.

Men så skedde inte. Däremot placerades det friskt i amerikanska it-aktier och andra högriskpapper som slutade med stora förluster utan att klienterna fick veta något.

Lokal Madoff-historia

– En lokal Madoff-historia, sammanfattar advokat Johan Hjortsberg, som företrätt flera drabbade.

Finansmannen Bernard Madoff i New York dömdes 2009 till 150 års fängelse för tidernas största bedrägeri.

NA har inte lyckats nå försäkringsmäklaren för en kommentar.

Fotnot: Anna heter egentligen något annat.

Mer läsning

Annons