Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antalet betalningsanmärkningar ökar snabbt i Örebro län

För de flesta är mobilabonnemang, kreditbetalningar och bostadsbyten en självklarhet. Men med gamla skulder i bagaget kan även vardagsekonomin vara kantad med bekymmer.

Annons

Trots det får fler och fler länsinvånare en betalningsanmärkning. Och betalningsanmärkningar är ett vanligare problem än vad många tror.

Enligt kreditupplysningsföretaget UC finns 16 430 länsbor med i registren – en ökning med cirka 1 000 personer de senaste fem åren. Enligt Sofia Löwengren, rådgivare på Ekonomiskt samverkancentrum i Örebro (Eksam), kan en anledning vara att få pratar om problematiken.

Betalningsanmärkningar är tabubelagt. Tyvärr anses det skamligt att inte kunna betala sina räkningar, säger hon.

I takt med att många företag kreditupplyser sina kunder får konsumenter med en betalningsskuld allt svårare att sluta avtal.

Att byta bostad, teckna ett telefonabonnemang eller ta ett banklån kan med en betalningsanmärkning bli helt omöjligt.

– Det är inte bara en begränsning rent ekono- miskt. Många tyngs psykiskt också. Livet känns hopplöst, säger Sofia Löwengren.

Om skulden betalas finns anmärkningen kvar i tre år. Men i de fall där skulden förblir obetald kan fordringsägaren välja att fortsätta att driva ärendet.

– Så länge ärendet ligger kvar hos oss så gör betalningsmärkningen detsamma. En gammal telefonräkning kan alltså sätta käppar i hjulet hela livet, säger Per Andersson, enhetschef på Kronofogdemyndigheten.

Betalnings-anmärkning

När en obetald räkning lämnas över från en myndighet till Kronofogden registreras den i myndighetens dataregister. Kreditupplysningsföretagen hämtar dagligen uppgifter om nytillkomna skulder och registrerar sedan de ärendena i sina egna register.

Om du är skyldig ett företag eller en privatperson pengar kan fordringsägaren ansöka om att Kronfogden driver in pengarna. Ansökan registreras och skickas till dig per post och om du inte överklagar kravet kommer skulden att registreras först hos Kronofogden och sedan hos kreditupplysningsföretagen.

Många företag och myndigheter vänder sig till kreditupplysningsföretagen innan de beviljar kredit, lån och andra avtal.

En betalningsanmärkning finns normalt kvar i kredit-upplysningsföretagens register i 3 år. Men om skulden inte betalas innan dess kan anmärkningen ligga kvar till skulderna är borta.

Cirka 540 000 svenskar finns i dag i kreditupplysningsföretagens register. Av länsborna är 16 430 privatpersoner registrerade hos kreditupplysnings-företagen.

Mer läsning

Annons