Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetade 24 timmar i sträck på USÖ

Två sjuksköterskor tvingades arbeta 24 timmar i sträck på Beroendecentrum på USÖ.– Det är en fara för patientsäkerheten, säger Sahra Strandberg, ordförande i Vårdförbundet.

Annons

Helgen den 27 till 28 juni tvingades två sjuksköterskor jobba drygt ett dygn i sträck på Beroendecentrum, mer än elva timmar mer än de ursprungligen var schemalagda för. Orsaken till övertiden var sjukdomsfall bland personalen och att ledningen inte kunde hitta ersättare.

Vårdförbundet är mycket kritiskt till det inträffade.

– När man har jobbat länge och är trött ökar risken för misstag. Som sjuksköterska måste man alltid vara uppmärksam och fokuserad på hur patienterna mår så att det inte uppstår några fel.

– Det här är väldigt allvarligt och ett brott mot lagen. Man måste ha minst elva timmars vila under ett dygn, säger Sahra Strandberg, ordförande i Vårdförbundet, avdelning Örebro.

Enligt henne hade de båda sjuksköterskorna redan tagit på sig extra långa pass på tolv timmar när det tvingades fortsätta jobba.

– Som legitimerad sjuksköterska måste man alltid lämna över till en annan legitimerad sjuksköterska, så de hade inte mycket till val.

– Det här visar på att beredskapen för personal är alldeles för dålig, säger Sahra Strandberg.

Hur går ni vidare?– Vi ska rådgöra med Arbetsmiljöverket.

Anette Rauséus är enhetschef på Beroendecentrum.

– Väldigt olyckligt blev en i vår personal sjuk en timme och 45 minuter innan hon skulle börja. Vi försökte få tag i en ersättare i långa kedjor med telefonsamtal och sms, men det gick bara inte.

Anette Rauséus hävdar att händelsen var ett unikt fall.

– Jag har arbetat här i 20 år och har aldrig varit med om att någon behövt jobba både dag och natt tidigare. För oss är det här väldigt ovanligt, säger hon.

Kan ni inte ta sjuksköterskor från en annan avdelning en sån här gång?– Det är en otrolig kris i hela psykiatrin, det är väldigt svårt att ta från en annan avdelning, speciellt med så här kort varsel.

Ser du trött och utarbetad personal som en fara för patientsäkerheten?– Jag pratade med sjuksköterskorna och de kände sig inte trötta. Men det är så klart aldrig bra att det blir så här.

– Sen beror det på var man jobbar. De flesta patienter sover på natten här, och vi sköter inte teknisk utrustning som intensivvårdsavdelningen eller akuten gör. Men klart att man måste vara fokuserad och vaken.

Vad gör ni för att det här inte ska hända igen?– Jag har haft ett möte med personalchefen och vi måste försöka hitta andra strategier och tänka annorlunda i framtiden.

Sjuksköterskorna genomförde de dygnslånga passen på separata dagar.

Mer läsning

Annons