Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsgrupp Kontrollerar alla tak

Det är en ständig kontroll av snö och is på taken till kommunens fastigheter och de som ligger centralt där det rör sig mycket folk är prioriterade att skottas.

Annons

Till den här vintern finns det utöver annan beredskap en arbetsgrupp som ska hålla koll på kommunens tak och se till att det röjs snö i tid.

– Då plockar vi även in sådana som har kunskap om takens hållfasthet, så att vi har med det i bedömningen, säger Åsa Bellander, chef för tekniska förvaltningen.

Budgeten för snöröjning är naturligtvis inte obegränsad, och Åsa Bellander förklarar att de försöker vara aktsamma om pengarna,

– Vi har inte budget att skotta hur mycket som helst, men det är inte gratis om någonting rasar heller. Sedan är det en säkerhetsfråga också. Om det bedöms att det måste skottas, då skottar vi. Då tar vi in entreprenörer som hjälper oss med det, säger hon.

Det har fastighetsreparatörerna som håller en daglig koll på fastigheterna för att se om det behöver skottas eller tas bort istappar. Det förs en ständig diskussion med dem om vad som måste göras. Det finns också en prioritetslista.

– Ja, ja visst. Hus som är centrala och där det rör sig väldigt mycket folk är prioriterade. Vi har ungefär 25–30 fastigheter som är rätt centrala och som vi har besiktning på även under helger, säger Randi Andreasson, enhetschef på fastighetsservice.

Snökvaliteten är också något som måste övervägas hela tiden.

– Nu har vi bra, lätt snö, men det gäller att titta på temperaturen flera gånger om dagen. I helgen blir det töväder och då gäller det att de känsliga taken är skottade, säger Randi Andreasson.

Mer läsning

Annons