Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arklöv är inte redo förett tidsbestämt straff

Örebroåklagaren Sarah Hajslund Hansen anser inte att Jackie Arklövs livstidsstraff ska tidsbegränsas.
Frågan är för tidigt väckt, skriver hon till Örebro tingsrätt.

Annons

Hajslund Hansen anser att de brott Arklöv gjort sig skyldig till har ett osedvanligt högt straffvärde. Därför bör Arklöv sitta längre tid i fängelset innan hans straff tidsbestäms.

Att tidsbestämma straffet nu skulle strida mot det vägledande beslut Högsta domstolen tagit i frågan om strafftider för livstidsdömda.

Risken att återfalla i allvarlig brottslighet är det tyngsta kriteriet när tingsrätten avgör den här typen av mål. Rättsmedicinalverket har tidigare sagt att risken för återfall är liten i Jackie Arklövs fall.

Ifrågasätter inte

Sarah Hajslund Hansen ifrågasätter inte den slutsatsen. Men hon noterar att Rättsmedicinalverket påpekat att Arklöv endast haft ett fåtal bevakade permissioner och att det utgör en påtaglig osäkerhetsfaktor.

Tidigare har Kriminalvården ställt sig bakom Arklövs ansökan. Han har skött sig i fängelset och är väl förberedd inför en eventuell frigivning.

Dömd för mord

Jackie Arklöv är tillsammans med Tony Byström (tidigare Olsson) och Andreas Axelsson dömd för morden på två poliser i Malexander 1999. Arklöv erkände efter rättegången att det var han som på nära håll sköt de två skottskadade poliserna i huvudet.

Han är även dömd för krigsbrott i Bosnien på 90-talet.

Arklöv har suttit frihetsberövad i drygt 11,5 år.

I augusti skickade han in sin begäran om tidsomvandling till Örebro tingsrätt. På fredag i nästa vecka kommer Arklöv till tingsrätten för att få sin sak prövad.

Mer läsning

Annons