Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ärlighet modellen när nya hallen byggs

En ny upphandlingsmodell används när Trängens ishall återuppbyggs. Den kallas partnering och bygger på samarbete, öppenhet och ärlighet mellan beställare och utförare.

Annons

Modellen har använts i några år men det är första gången Kommunfastigheter i Örebro prövar den.

NCC däremot har stor vana av partnering, både åt Örebroporten och Öbo. Conventum Arena, Behrn Arena, Mariebergs galleria, bostäder i Markbacken och Eyrafältet och Lindesbergs Arena är några exempel.

Upphandlingen av ishallen har inget fast pris. NCC har lämnat bästa anbud avseende timkostnad och procentpåslag på alla sina inköp.

Under byggets gång har beställaren full insyn i NCC:s ekonomisystem. Bygget växer fram i nära samarbete mellan båda parter vilket ger beställaren en aktivare roll.

Delad risk

Partnering innebär att beställare och entreprenör delar risk. Ett oväntat bra inköp ger en vinst som delas mellan parterna, liksom försluster delas.

– För oss som entreprenör blir det ekonomiska resultatet mer förutsebart, säger Henrik Landelius på NCC. Det är tilltalande i en bransch med små marginaler. Det handlar aldrig om några stora klipp i byggbranschen.

Mer läsning

Annons