Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Atlas Copco varslar 163 personer 

163 personer på Atlas Copco Rock Drills i Örebro har varslats om uppsägning. Orsaken är den svaga efterfrågan på gruvutrustning.

Annons

- I slutet av 2012 trodde vi att botten var nådd, men i år har vi sett en fortsatt försämring, säger Johan Halling, chef för Atlas Copcos affärsområde gruv- och bergbrytningsteknik.

Han tror dock att marknaden är på väg att stabiliseras.

- Så jag hoppas vi klarar oss på den nivå vi kommer att få nu. Men det finns förstås inga garantier för det, säger Halling.

Finns det några marknader där nedgången märkts av särskilt mycket?

- Nedgången är generell och gäller alla gruvländer undantagslöst. Gruvbolagen drar ned på sina investeringar och då i första hand borriggar som man framför allt gör i Örebro.

Johan Halling menar att det rått en överoptimism inom den globala gruvindustrin de senaste två åren.

- Jag tror att gruvmarknaden helt enkelt har köpt för mycket utrustning. Man har överinvesterat och det får vi lida av nu.

På tisdagen informerades facken och de anställda om varslen. Totalt vill företagsledningen säga upp 163 av cirka 1700 anställda - 110 kollektivanställda och 53 tjänstemän.

- Det är väldigt många fastanställda som får gå. Det rör även ett antal visstidsanställda även om många i den gruppen redan har fått sluta.

Johan Halling tror inte att varslet kom som någon större överraskning för personalen.

- Jag tror att alla i Örebro har sett att vi haft mycket mindre att göra.

Enligt Halling ska Atlas Copco försöka stödja de som får sluta. Det kan handla om att hitta andra jobb inom koncernen, utbildningar med mera.

- Vi kommer att vara rimligt generösa i förhandlingarna med facken, säger Johan Halling.

Atlas Copco Rock Drills AB i Örebro tillverkar utrustning som används i gruvor och dagbrott samt för anläggningsprojekt.

Mer läsning

Annons