Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avspärrningar ska bidratill att omval blir korrekt

 – Vi måste tänka om och jobba mer med avskärmningar i vallokalerna, ungefär som vid bankomatkön. Hit men inte längre, säger Robert Österlund, som ansvarar för valet i Örebro kommun.

Annons
Det preliminära resultatet är klart.

Det var stökigt i biblioteket i Vivalla när folk skulle förtidsrösta den 1 september. Det är ett tungt skäl till att det blir omval i Örebro kommun.

Det är Örebro kommun och röstmottagarna som ansvarar för att hålla ordning i vallokalen, påpekar Bengt-Åke Nilsson, Valprövningsnämndens ordförande.

Vid presskonferensen i fredags nämnde Bengt-Åke Nilsson det Tvärsnytt-inslag där man ser en valarbetare applådera när en kvinna röstar. Valarbetaren beklagade det i ett skriftligt uttalande i lördagens NA.

Bengt-Åke Nilsson förtydligar att det inte var själva applåden som Valprövningsnämnden reagerade på, utan att det stod val-arbetare framme vid val-urnan.

– Vi tyckte att det var särskilt anmärkningsvärt att röstmottagarna inte hade sagt till. Det ankommer på Örebro kommun och röstmottagarna att hålla ordning och se till att vallagen följs, säger Bengt-Åke Nilsson.

Visst borde röstmottagarna ha reagerat, anser Robert Österlund, opolitisk ordförande i Valnämnden i Örebro kommun.

Men han förstår samtidigt att de blev överrumplade.

– Det ramlade in ett hundratal personer på en gång. Rent organisatoriskt blev vi lite överrumplade också.

Fram till 2006 var det Posten som höll i förtidsrösterna. Nu är det kommunernas ansvar.

– Kommunerna har i sin iver att göra röstningen lättillgänglig kanske varit lite blåögda. Där måste vi tänka om, säger Robert Österlund.

Så hur ska ni göra vid omvalet?– Vi måste jobba mer med avskärmningar och markeringar. Och placera våra röstmottagare så att ingen kan ställa sig bakom.

Mer läsning

Annons