Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Babyfotografering är tillåten – än så länge

Före nyår ska en tydligare policy finnas för fotografering i Örebro-landstingets lokaler.

Annons

Diskussioner om vad som får fotograferas och filmas pågår i många landsting.

– Inom Örebrolandstinget råder i princip fotoförbud. Men naturligtvis hindras ingen att fotografera sin bebis på BB eller att ta en bild där bara en människa man känner, och som gett sin tillåtelse, finns med. Det är i andra sammanhang som komplikationerna uppstår, säger landstingets chefsjurist Magnus Persson.

Komplicerade situationer blir det då en person tänker fotografera där andra patienter syns, och inte gett sin tillåtelse. Eller där personal uppfattar fotograferingen som ett direkt arbetsmiljöproblem.

Hänsyn och respekt

– Sunt förnuft, hänsyn och respekt kommer man långt med. Vårdens lokaler är inte platser där man fotograferar hur som helst, det gäller människors integritet. Vi har också en helt annan situation än tidigare, i och med att bilder läggs ut på nätet i så många olika sammanhang, säger Magnus Persson.

Landstingsstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg Fransson påpekar också att det är viktigt med hänsyn.

– Människor i en sjukhusmiljö ska naturligtvis inte behöva riskera att utan sin tillåtelse fotograferas. Det kan handla om mycket känsliga sammanhang. Viktigt är att frågan diskuteras och att vi kommer fram till bra lösningar.

Till nyår

Ann-Marie Wentzel är in-formationschef på Örebro-landstinget. Hon hoppas på en förtydligad policy före årsskiftet.

– Inskränks fotografering och filmning till den nyfödda babyn eller till foton av en person man besöker och som sagt ja till fotografering är det inga problem. Problemet är när människor mot sin vilja, kanske utan att ens veta om det, riskerar att hamna på bild. Vården är inte en miljö där man ska kunna fotografera och filma hur som helst. Jag räknar med att en bearbetad polcy finns framme för beslut före nyår.

Mer läsning

Annons