Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Båda parter överklagar

Åklagaren överklagar domen mot mannen som dödade Kenneth Hägglund.
– Jättebra, säger Kenneths pappa John Hägglund.
Även den dömde har överklagat och kräver att bli frikänd.

Annons

Förra veckan dömdes den 49-årige örebroaren till sex års fängelse för att i maj 2011 ha skjutit ihjäl Kenneth Hägglund. Det skedde på hans arbetsplats på Holmen, där även 49-åringen tidigare hade jobbat.

Åklagare Louise Helleday hade yrkat på 16-18 års fängelse för mord, men tingsrätten ansåg att det rörde sig om grovt vållande till annans död.

Domstolen kunde inte utesluta att dödsskjutningen hade skett av misstag.

Helleday har nu beslutat sig för att överklaga domen till Göta hovrätt.

I första hand anser hon att 49-åringen hade ett direkt uppsåt att döda. Hon pekar bland annat på han är jägare och van vid att hantera vapen. ”Han visste precis vad han gjorde” skriver åklagaren. Hon framhåller även att Hägglund sköts från mycket nära håll utan tecken på en föregående strid.

I andra hand menar Louise Helleday att mannen var helt likgiltig för om Kenneth Hägglund dog. Även där framhåller hon 49-åringens vapenvana. Han borde ha förstått att det fanns risk för att Hägglund skulle dö om han handlade på det här ovarsamma sättet med sitt hagelgevär.

Helledays beslut gläder Kenneth Hägglunds pappa, John Hägglund. Han var mycket besviken efter tingsrättens dom.

– Jag ville gärna se ett överklagande och att det här ordnar upp sig. Jag tycker att han fick ett alldeles för lågt straff med tanke på omständigheterna. Det här var ingen olyckshändelse, säger John Hägglund.

Även 49-åringen har

överklagat domen. Han vill bli frikänd eller åtminstone få sitt straff sänkt. Hans advokat, Ester Andersson Zandvoort, vill få tid på sig till den 20 februari för att utveckla grunderna för sitt yrkande.

Hon har tidigare sagt att bevisningen inte är tillräcklig. Bland annat har hon pekat på att det inte finns någon teknisk bevisning som binder hennes klient till brottsplatsen.

Mer läsning

Annons