Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bajs-attacken: Här är kommunens hemliga vapen 

Ett bajsregn från ovan har dränkt Örebro centrum senaste tiden. Här är kommunens nya vapen mot kajorna. 

Annons
Så här ser det ut på Kungsgatan i Örebro.

Örebros centrum badar i fågelbajs. I alla fall bitvis. Kolla bara in den här färska läsarbilden från ett cykelställ på Kungstatan.

Nyligen berättade na.se även om den här dränkta reklampelaren under ett stort träd, där kajorna samlas, på Järnvägsgatan.

Nu avslöjar Karl-Heinz Nilsson, fritidskonsulent, Örebro kommuns senaste vapen i jakten på att stoppa kajorna. Ett tilltag som länge varit hemligt. 

– Fågelbajset i stan är inte alls trevligt. Men vi jobbar på det. Vi har precis påbörjat ett försök med att sätta upp nät, med hjälp av skylifts, i träden i centrum. Vi har ansat träden och det här är nästa steg, säger Nilsson.

Hur fungerar nätet?

– Det ska vara obekvämt för kajorna att sätta sig i träden. De ska inte kunna sätta sig där i lugn och ro på kvällarna när de kommer in till stan, där det är ljusare än i skogen. Inte så att de riskerar att fastna eller så. Mer som piggarna som sattes upp på Behrn arena förut.

Är Örebro först i Sverige att testa det här vapnet mot fåglarna?

– Nej, det har prövats lite tidigare också på annat håll. Vi har ju även skyddsjägare som skjutit kajor på åkrarna. Men det är som en piss i Mississippi.

Björn Fransson är turiststrateg på Örebrokompaniet. Han har varit en del av debatten kring fågelbajset. 

– Vi har diskuterat den här frågan om fågelbajset i stan med kommunen. Visst är det ett problem även om det kanske inte är primärt. Som jag har förstått det är det väldigt svårt att bli av med fåglarna. Det skulle i så fall vara att i stort sett såga ner varje träd inne i centrum, säger Fransson.

Har du upplevt fågelbajset som turister har klagomål på?

– Nej. För några år sedan gjorde vi en undersökning och då upplevde Örebros besökare stadens centrum som välstädat och rent. Sedan är det klart att örebroarna som är här hela tiden inte har tusen intryck. Hemma kan man ju uppleva det som ostädat medan man tycker att någon annan alltid har städat när man är där. Lite så är det nog i det här fallet.

Tyck till om fågelbajset i centrala Örebro. Störs du av det?

Mer läsning

Annons