Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Banderoll fick polisen att omhänderta Niclas

”Inga fascister i vårt Örebro”. Med den texten på en banderoll protesterade örebroaren Niclas Persson mot Sverigedemokraterna. Då omhändertog polisen honom – misstänkt för hets mot folkgrupp.

Annons

24-årige Niclas Persson är medlem i miljöpartiet och en av partiets EU-kandidater. Han har noga följt debatten och ville under Sverigedemokraternas valmöte på Våghustorget på torsdagen markera att det inte är okej med rasism.

Han och några vänner målade en banderoll med budskapet ”Inga fascister i vårt Örebro”, tillsammans med bilder av delfiner och en regnbåge. Den hängdes upp på Krämarhusets fasad. Banderollen plockades dock snabbt ned av polisen.

– Efter demonstrationen frågade jag en polis om jag kunde få tillbaka den. Han gick iväg, kom tillbaka och förklarade att ett befäl hade gjort bedömningen att jag var misstänkt för hets mot folkgrupp och skulle identifiera mig. Jag är väl medveten om mina rättigheter och vägrade – då blev jag omhändertagen, tagen åt sidan och visiterad, säger Niclas Persson.

Efter en stund meddelade en polis att man skulle släppa honom och att han inte längre var misstänkt för brott – utan ytterligare förklaring. Nu kommer Niclas Persson att anmäla polisen och kräva en förklaring till det inträffade.

– Polisen kränkte mina rättigheter och anklagade mig på väldigt lösa grunder. Jag är inte oroad för mig själv, men jag oroas över att man inte ska ha möjlighet att uttrycka sig. Det känns som att polisen går Jimmie Åkessons ärende, säger han.

Mats Nylén, kommunikationschef på Örebropolisen, beskriver händelsen som ordinärt polisarbete.

-Vi skrev från början en anmälan om hets mot folkgrupp. Bedömningen gjordes av den tjänsteman som hade att göra bedömningen av vad det här skulle kunna vara. Sedan granskades det närmare och då kom man fram till att det inte var ett brott och man lade ned anmälan, säger han.

Att polisen skulle ha agerat överilat eller på lösa grunder anser Mats Nylén inte.

- Det är en normal hantering av en bedömning huruvida något är ett brott eller inte.

Lagen om hets mot folkgrupp

Enligt 16 kapitlet 8 § i Brottsbalken är hets mot folkgrupp att:

"uppsåtligen, i uttalande eller i annat meddelande som sprids, hota eller uttrycka missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt ursprung, etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning."

Mer läsning

Annons