Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnens kamp för Maria prisades

Demokrati, solidaritet, FN:s barnkonvention, lagförändring. De vuxna hade många högtidliga ord men viktigast var klasskamraternas kärlek som strömmade mot Maria Ahmed och hennes familj. På torsdagen höll Sörbyängsskolan fest.

Annons
I korvkön kunde Maria beställa till hela sin familj. Det känns jättebra, sa hon efteråt. Till vänster om Maria hennes syster, bakom Maria i blå sjal hennes mamma och bakom mamman hennes pappa i rutig skjorta.

”Heroes” med Måns Zelmerlöw dunkar ur högtalarna och ett stort kalasbord står uppdukat.

– Jag vet inte vem som valt musik, men visst passar den bra. Barnen i den här klassen är verkligen hjältar, säger rektorn Helena Eriksson om klass 6.

Maria själv har lite svårt att hitta orden där hon sitter återförenad med sin pappa, mamma och syster. Känslorna är starka.

– Det känns jättebra, säger hon till slut.

Talen vill aldrig ta slut. De vuxna pratar om solidariteten barnen visat, om handlingskraften de gett prov på, och om hur de hoppas att klass 6 på Sörbyängsskolan kommer att påverka svensk lagstiftning i framtiden: Att FN:s konvention om barns mänskliga rättigheter en dag blir lag. Inget barn ska i framtiden kunna tvingas att leva utan sina föräldrar.

– Det känns kul att kunna göra nåt som påverkar, att få känna sig lite viktig, säger Marias klasskamrat Siri Hallkvist Moberg innan hon hugger in på tårtan klassen bakat.

Marias pappa Vali Ahmed ler hela tiden. Genom sin tolk berättar han:

– Att få sitta här bland alla människor och känna deras sympati, det är underbart. Jag vill tacka alla för vad ni gjort för min familj.

Mot slutet av festen kom Flyktinggruppens Riksråd, FARR, för att belöna klassen. Sexorna fick ett stipendium på 4 000 kronor för sitt arbete med att stärka asylrätten.

Det är fortfarande oklart om Marias storasyster Zarah och pappa Vali får uppehållstillstånd.

Eva Wall, Marias svenska tillfälliga vårdnadshavare, har hela tiden funnits där för Maria och hennes familj.
Marias mamma Fatema, syster Zahra och pappa Vali fick var sin röd ros på festen.

Mer läsning

Annons