Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bedrövlig ljudnivå i skolorna"

Störande ljud kan vara skolbarnens största miljöproblem. Två av tre lärare uppger i en ny undersökning att ljudmiljön är ett problem i deras arbete.

Annons
Största miljöproblemet. Störande ljud och en svår ljudmiljö bidrar till stora problem för lärare och elever i skolorna.

– Något måste göras åt ljudnivåerna, säger Jan-Peter Strömberg, förbundsordförande i Hörselskadades riksförbund (HRF).

– Det är en bedrövlig ljudnivå i skolorna. Det får konsekvenser för barnen i skolorna och för lärarna som jobbar där, säger Jan-Peter Strömgren.

I en ny undersökning som HRF har gemomfört med 557 lärare uppger 57 procent att de har svårt att höra vad eleverna säger. Två av tre lärare uppger att ljudnivåerna är ett problem varje dag.

– De här ljudnivåerna är inte skadliga för hörseln. Men de är ett problem på det sättet att de försämrar koncentrationsförmågan och kan bidra till att barnen får problem med inlärningen. För höga ljudnivåer kan även bidra till stress och fysiska hälsoproblem. Effekterna kanske inte syns på en gång. Men när barnen växer upp kan de få problem, säger Jan-Peter Strömgren.

Under gårdagen genomförde HRF en konferens i Örebro där syftet är att väcka uppmärksamhet kring störande ljudnivåer.

– Det är viktigt att förstå att höga ljudnivåer inte bara kan ställa till problem för hörselskadade. Även de med normal hörsel drabbas av för höga nivåer. Det är viktigt att fackförbunden och andra börjar kämpa med att minska ljudmiljöproblemen, säger Jan-Peter Strömgren.

Enligt HRF är det på skolor och förskolor inte ovanligt med ljudnivåer på 70 decibel. Det motsvarar ljudnivån på en del verkstadsindustrier.

– Det finns olika sätt att minska ljudproblemen. Det effektivaste är att använda sig av bullerdämpning. Det gäller att använda tillräckligt stora mängder och att placera det dämpande materialet rätt. Men det behövs olika åtgärder beroende på var dämpningen skall genomförs, säger Yvet Martin, akustiker.

I klassrummet är ljudabsorberande material på vägar och tak lösningen. Materialet suger upp ljudet och får på det sättet ned ljudnivån.

– De absorbenter som sitter på väggarna ska vara stora för att få effekt. I taket ska materialet vara nedpendlat. Om det ligger direkt mot taket försvinner en stor del av effekten, säger Yvet Martin.

Mer läsning

Annons