Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behrn rasar mot ny jätteskrapa 

Aspholmen Fastigheter har planer på att bygga ett höghus på 26 våningar vid det gamla Teliahuset. Kommunen säger okej, men fastighetsägaren Per Johan Behrn protesterar kraftigt.

Annons
Per Johan Behrn är skeptisk till den nya jätteskrapan, med tanke på läget.

– Jag tycker att det bara är kul om andra bygger höga hus, men förstör inte det som man en gång har haft som siktlinje in mot staden, säger han.

Aspholmen Fastigheter ser möjligheter för området kring det gamla Teliahuset. Det är tre byggen i planen. Ett tolvvåningshus och en bygge där två våningar ska höjas i ett hus.

Men det som har fått Per Johan Behrn att reagera att planerna på ett 26 våningar högt hus i hörnet av Rudbecksgatan och Östra Bangatan. Det ska stå precis intill gatan och cyklister och gående får passera genom en slags tunnel i huset.

– Jag tycker att det är fel att man lägger huset ute i gatan över allmän mark. Jag har inget emot det höga huset och det har jag framhållit hela tiden, säger han och tillägger:

– Lägg det höga huset inne i kvarteret i stället. Innanför tomtgränsen. Inte ut över trottoaren så att man ska cykla och gå under huset.

Han menar att sträckan från Hagatunneln österut på Rudbecksgatan ska ses som en slags öppen portal in mot staden.

– Därför är Behrn Center indraget och står i vinkel, som i dag harmonierar med hur det ser ut på andra sidan, säger Per Johan Behrn.

Det kan lätt tolkas som att du inte vill ha konkurrens i området?

– Helt fel och det är inte det som jag påpekar i min långa skrivelse. Jag har inget emot det. Bygg ett landmärke med 40 våningar. Det spelar ingen roll. Däremot tycker jag inte om när man förstör staden och sluter den, där det ska vara en öppen portal, säger Per Johan Behrn.

Niklas Aronsson, fastighetschef på Aspholmen Fastigheter i Örebro, vill inte kommentera Per Johan Behrns åsikter.

– Det höga huset får han ha synpunkter på. Vi har ingen åsikt om vad andra tycker om att det skulle skymma sikten eller ljuset in i staden. Det får stå för dem. Alla måste få ha synpunkter, säger han.

Men hur tycker ni att sådant höga hus där fungerar i området?

– Det som hus som är ritat tycker vi blir väldigt bra, annars hade vi inte gått fram med det. Staden säger själv att man vill bygga på höjden, säger Niklas Aronsson.

Vägen fram till en ny detaljplanen för området kring det gamla Teliahuset har varit lång. Men på torsdagen antog byggnadsnämnden den.

– Vi tycker att det blir bra och spännande. Det sticker ut och skapar en annorlunda kvartersstruktur. Vi, byggaren och våra stadsarkitekter ser det som lämpligt, och att det fungerar på den platsen. Men det skapar en annan bild, det gör det helt klart, säger Hannah Ljung (C), ordförande i byggnadsnämnden.

Per Johan Behrn tänker dock inte ge sig.

– Jag kommer fortsätta och överklaga. Det kommer att gå hela vägen upp, säger han.

Mer läsning

Annons