Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besked idag: Blir det skadestånd eller inte?

I dag avgörs det om kommunen kan få betala skadestånd på grund av vattenläckan i Svampen. Frågan är om kommunen brustit i säkerhet eller inte.

Annons

Läckan på Svampen i mars ställde till med en hel del problem. Eftersom avloppsvatten från en toalett hade runnit in i Svampens cistern tvingades örebroarna koka sitt dricksvatten i fyra dagar. Några företag fick helt stoppa sin produktion, andra fick hämta vatten på annat håll. Det här slog hårt ekonomiskt och frågan är om förtagen kan ställa kommun till svars och få skadestånd. För att utreda om kommunen gjort något fel anlitades en oberoende konsult, Grontmij AB, som gjort en utredning.

I rapporten påpekar man att det borde göras fler undersökningar av Svampen i sin helhet. Bland annat varnar man för skador på restaurangens bjälklag.

I dag ska tekniska nämnden fatta beslut utifrån den här rapporten. Från förvaltningens håll har man lagt fram förslaget att Svampen har uppfyllt ”skäliga anspråk på säkerhet” som lagen föreskriver. Det skulle innebära att kommunen inte har brustit i säkerheten och att det i så fall skulle bli betydligt svårare att söka skadestånd.

NA har bett olika personer kommentera utredningen, både från kommunen och från företaget som gjort utredningen. Men ingen har velat uttala sig innan tekniska nämnden har fattat ett beslut.

Mer läsning

Annons