Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildextra: En vingligstart som ny cyklist

Cykelskolan i Vivalla är i full gång. Men att lära sig cykla som vuxen är inte helt lätt.
– Man får räkna med att man ramlar några gånger, säger kursledaren Najim Al-Ganas.

Annons
Håll i. Iftin Ahmed Ali får hjälp att hålla balansen av väninnan Nasro Sheik Abdulkadir.

Cykelskolan håller i vanliga fall till på Vivalla IP. Men just den här dagen har man flyttat träningen till Öknaskolans grusplan eftersom Vivallaskolan har friluftsdag. Ett tiotal personer tränar på att kliva upp på cykeln, få fart på tramporna och hålla balansen. Inte det lättaste.

En kvinna vilar en stund på en bänk vid sidan av. Hon har slagit omkull sig ganska rejält och har skrapat både rygg och ben. De andra kämpar tappert vidare. Det gäller att få fart på cykeln och inte tveka.

– Man måste titta rakt fram och inte ner på hjulet, då går det inte, säger Iftin Ahmed Ali som med hjälp av sin väninna Nasro Sheik Abdulkadir försöker hitta balansen.

Nasro håller i pakethållaren, Iftin får fart, rullar några meter och sätter sedan ner foten igen.

– Så här i början vill jag helst ha en fot i marken hela tiden. Jag är ju rädd att slå mig, säger hon och berättar att hon kommer från Somalia och aldrig har cyklat tidigare.

Varför vill du lära dig cykla?

– För hälsans skull – och så är det lite roligt också, säger hon.

Sahar Albadri håller med. Även hon vill lära sig cykla för motionens skull.

– Jag vill inte åka buss hela tiden, att lära sig cykla är som att ha en idrott.

Najim Al-Ganas är kursledare tillsammans med sin syster Ansam Al Hassan. Det var Najim som tog initiativet till cykelskolan 2009. Tidigare hade man haft kurser vid Wadköpings utbildningscenter.

– Men man hade svårt att nå ut till deltagarna och verksamheten var inte så stor. Här fungerar det bättre, säger Najim som också fått igenom att cykelskolan blivit en del av SFI-undervisningen.

Tanken med cykelskolan är dels att det är bra att cykla för motionens skull men också att det ska bli lättare att få jobb. Inom hemtjänsten, till exempel, vill man att de anställda ska kunna cykla.

– Vi har faktiskt haft några kvinnor här som lärt sig att cykla och sedan fått jobb i hemtjänsten, berättar Najim.

Vecka 24 hålls också cykelskola i Oxhagen.

– Ja, det är familjecentralen i Oxhagen som har ansvar för den och vi har sagt att vi ställer upp och hjälper till, fortsätter Najim som gärna vill att den här idén med cykelskola sprids till så många platser som möjligt.

Hur lär man sig egentligen att cykla som vuxen? Finns det några knep?

– Ja, vi kallar det sparkcykeltekniken. I början får man ha en fot på pedalen och den andra i marken och så sparkar man sig fram. Det viktigaste är att träna balansen. Efter ett tag kan man sedan försöka sätta sig på sadeln och trampa och då håller vi i pakethållaren som stöd.

Har det hänt att någon skadat sig riktigt allvarligt?

– Nej, det värsta som hänt är att en stukade foten förra året.

Mohammed Nooh dryper av svett där han försöker gång på gång att få fart på cykeln.

– Det är mycket svårt, pustar han och skrattar lite.

– Men jag har sex barn hemma och sex cyklar. Alla kan cykla. Nu är det min tur att lära mig.

Cykelstöd. Med en person på var sida känner Iftin Ahmed Ali sig trygg på cykeln. På vänster sida håller kursledaren Ansam Al-Hassan i styret och till höger väninnan Nasro Sheik Abdulkadir.
Upp igen. Mohammed Nooh berättar att han tycker det är mycket svårt att lära sig cykla. Men kan barnen så ska väl han också kunna.
Svettigt. Mohammed Nooh tränar hårt i solen för att lära sig cykla.
Alternativ. Sahar Albadri vill slippa vänta på bussen och istället kunna ta cykeln dit hon ska. Men först ska hon bara lära sig.
Hårt plugg. Cykelskolan i Vivalla har dragit igång. Är man intresserad är det bara att komma ner till Vivalla IP klockan 9.

Mer läsning

Annons