Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigare renovering för Öbo?

Öbo har lyssnat på hyresgästerna. Nu vill man utreda om det finns billigare alternativ för att renovera fastigheterna i kvarteret Karmen.

Annons

Många som bor i Öbos hus i kvarteret Karmen på Hovstavägen och Tunnelgatan blev förskräckta när de fick reda på vad hyrorna skulle öka efter en stor totalrenovering. Det talades om att det kunde leda till höjningar på 50 procent.

– Vi har lyssnat på vad hyresgästerna tycker och tänker, säger Ulf Rohlén, vd Örebrobostäder AB, Öbo.

På torsdagens styrelsemöte hade man tänkt att besluta om att gå vidare med planerna på en storrenovering, men så blev inte fallet.

– Vi föreslog att vi tar fram några olika alternativ och så får vi se vad vi gör sedan, säger Ulf Rohlen.

Det handlar om att utreda tre nivåer på renoveringen. Det är en miniminivå, en mellannivå och en totalrenovering, som det nuvarande förslaget innebär.

– Man hade synpunkter på att man klarade maximalt tio procent i hyresökning. Då vänder vi på kuttingen och ser vad vi kan göra får en sådan summa. Sedan får vi se om det blir en rimlig åtgärd, säger Ulf Rohlén.

Det kallar Öbo miniminivån. Mellannivån handlar om att ta kontakt med stadsbyggnadskontoret på kommunen och byggnadsnämnden för att se om det går att göra avsteg från de lagkrav som finns när man renoverar en fastighet.

– Kan de se möjligheter till att göra avsteg från de regler som finns? För det finns ändå en liten undantagsmöjlighet om kostnaden är oskälig, säger Ulf Rohlén.

Det ska även kontrolleras om det går att göra renoveringen i etapper över tid. Öbo kommer att en dialog med hyresgästerna hela tiden. När ett beslut kommer är oklart.

– Vi ska ta upp det här på första bästa styrelsemöte vi kan. Det är beroende på vad vi får fram i diskussionen med kommunen. Först efter det kan vi skissa på olika alternativ. Om det blir i april, maj eller juni, Det vet jag inte, säger Ulf Rohlén.

Mer läsning

Annons