Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biltrafiken har minskat genom centrala Örebro

Trafiken i centrum har minskat. Sedan Skebäcksbron, CV-gatan och Gustavsviksbron öppnade för biltrafik förra året visar nu mätningar från Örebro kommun att trafiken i centrala Örebro har minskat.

Annons

Mätningen visar att Engelbrektsgatan har minskat med över 3000 fordon per dygn och östra Rudbecksgatan med 2000 fordon. Samtidigt visar mätningarna att Skebäcksbron används flitigt av bilisterna, här passerar över 7000 fordon per dag.

– Bron har blivit väldigt populär, väldigt snabbt. Det brukar ta tid innan folk upptäcker nya vägar men det här visar att vår satsning att göra Skebäcksbron till en länk som avlastar centrum från viss biltrafik fungerar, säger Johan Ekstrand, trafikplanerare på Örebro kommun.

Örebro kommun har som mål att minska trafiken i stadskärnan med 20 procent till 2020 mätt från år 2000. Minskningen dessa första tio år ligger på endast minus 0,13 procent.

– Gatorna i centrala Örebro är väldigt belastade och det här visar att vi är på väg i rätt riktning men vi har en lång väg kvar. Vi sitter just nu och jobbar med en trafikplan om hur vi ska kunna uppnå detta citymål på 20 procent.

Det man måste arbeta mer med är att komma åt Örebroarnas mentalitet till att ta bilen, menar Johan Ekstrand.

Örebro kommun beräknar också hur många bilar som passerar över Svartån in till Örebro. En mätning som visat att antalet fordon ökar för varje år.

Tror du att örebroarna är mer lata än andra?– Nej, generellt sätt ökar bilåkandet och Örebro följer samma utveckling som andra städer i landet.

Mer läsning

Annons