Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn Sundin (S) har börjat styra i förtid

Björn Sundin (S) har givit tjänstemännen ett uppdrag att börja arbetet med en utveckla norrcity. Kent Persson (M) menar att han överträder sitt mandat då det fortfarande är samstyre med sju partier som gäller.

Annons

På sin blogg meddelar Björn Sundin, ordförande i programnämnd samhällsbyggnad, att han har givit klartecken till kommunens tjänstemän att inleda arbetet med att ta fram en utvecklingsplan för norrcity.

– Vi behöver börja det här arbetet tillsammans med fastighetsägarna och handlare. Jag vill exempelvis öppna Storgatan för biltrafik och det kan gå ganska snabbt. En del annat tar längre tid, säger han.

Samstyret kvar

Fram till den 22 juni är det dock uppgörelsen om samstyre som gäller i Örebro kommun. Det innebär att sju partier ska vara överens om besluten.

Björn Sundin påpekar att han har klarat ut med de andra partierna vad som är på gång.

– Formellt är det ordföranden som ger uppdragen. Jag har fått klartecken eller i alla fall inte nej från samstyret, säger han.

”Har mandat”

En del av samstyret är Fredrik Persson (MP), vice ordförande i nämnden. Han säger att han känner till att Björn Sundin har givit direktivet.

– Han har mandat att ge sådana order som ordförande, och alla partier är någorlunda överens om att ha en utvecklingsplan för norrcity, säger Fredrik Persson.

Det är fortfarande samstyre, så borde ni inte ha gjort det tillsammans?

– Ja, det kanske man kan tycka, säger Fredrik Persson.

Vad tycker du?

– Det vill jag inte kommentera. Jag vet inte i detalj vad den där ordern går ut på. Jag vet bara att en utvecklingsplan för Norr inte är så kontroversiellt, säger Fredrik Persson.

”Överträdelse”

Kent Persson är tydligare. Han menar att så länge det inte finns ett klart majoritetsstyre är det samstyret som gäller fram till den 22 juni.

– Jag tycker att han ganska grovt överträder det som är hans mandat, säger han.

Mer läsning

Annons