Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bondeson går emotsvenska rättsstaten"

Att Lennart Bondeson uppmanar alla sina politiska kollegor i Örebro att agera för att Rim ska få uppehållstillstånd är olämpligt, tycker Johan Pehrson, riksdagsledamot (FP) i dagens debattartikel .

Annons
Det här är en arkivbild på dödsjuke Rim. Hon är två år på bilden.

– Jag känner att jag måste förklara varför jag inte tänker delta i Bondesons aktion och agera mot myndigheten i detta enskilda fall, säger Johan Pehrson.

Han beklagar Rims fall och säger att han självklart känner mycket för den lilla flickan. Men att demonstrera för att Migrationsverket ska ändra sitt beslut, tycker han är fel.

– Om politiker är missnöjda med lagens tillämpning, då ska vi ändra på själva lagen.

Så att uppmana politiker att genomföra en gemensam aktion är inte okej? – Nej, att göra som Bondeson gör är att gå emot den svenska rättsstaten enligt grundlagen. Det är myndigheterna som tillämpar lagarna, säger Johan Pehrson.

– Att göra som Bondeson gör innebär att vi politiskt ska överpröva ett myndighetsbeslut. Det är som sagt myndigheterna som ska tillämpar lagarna, inte politikerna, säger Johan Pehrson.

Han fortsätter:

– Ta ett annat exempel, låt säga att jag tycker att straffet för den tidigare polischefen Göran Lindberg, som nyligen dömdes till sex och ett halvt års fängelse är för lågt. Då ordnar inte jag manifestationer mot tingsrättens dom. I stället väljer jag att driva på i Riksdag och regering för att skärpa straffen för upprepade sexbrott.

Lennart Bondeson, kommunalråd (KD) har en annan uppfattning.

– Jag ser det som en självklarhet att lägga mig i det här fallet på det här sättet. Som politiker och medmänniska tycker jag att man ska agera i enskilda fall som det här. Det är inte första gången som myndigheter fattar fel beslut. I Rims fall strider beslutet mot Barnkonventionen, säger han.

Han berättar att en manifestation i centrala Örebro planeras i slutet av veckan. Manifestationen är för att Migrationsverket ska flytta upp sitt beslut så att Rim får stanna kvar tills hon mår bättre.

Finns det inga andra sätt att agera på i Rims fall än att genomföra en manifestation?

–Jo, det finns det. Och jag tycker att Pehrson har rätt i att lagen måste ändras. Men det handlar om tid, jag tror knappast att Pehrson kan ordna så att lagen ändras snabbt. Det tar minst en mandatperiod att ändra lagen och i Rims fall är det akut, säger Lennart Bondeson. Han betonar också att han inte är riksdagspolitiker.

– Jag är lokalpolitiker i Örebro och vill agera i Rims fall eftersom hon befinner sig i Örebro.

Hur påverkas ditt engagemang för Rim av att det är valår?– Jag hade engagerat mig lika mycket oavsett om det var valår eller inte. Jag tycker att det här fallet är viktigt och att man ska agera i enskilda fall.

Jan Ohlsson, statsvetare på Örebro universitet tycker att det är konstigt att en lokal politiker vill manifeste ra på det här sättet när det handlar om ett enskilt fall.

– Bondeson har rätt till det eftersom han ju inte kan ändra lagen.

Hade han däremot suttit i regeringen hade hans engagemang varit olagligt.

– Då hade han blivit anklagad för ministerstyre. Man kan fråga sig varför han väljer att agera i just det här enskilda fallet, men som sagt, det är inte olagligt på något sätt, säger Jan Ohlsson.

Annons