Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Böter direkt genom ny lag

Att kasta godispapper, burkar, snabbmatsrester och annat kan snart ge böter direkt på platsen. Regeringen har lämnat ett förslag till riksdagen och det innebär en lagändring från 1 juli.

Annons

Avsikten är att polisen ska kunna skriva ut böter direkt till den som kastar skräp på gator och torg och då gör sig skyldig till en nedskräpningsförseelse, som är den nya benämningen.

– Om de nya reglerna blir verklighet innebär de ett effektivt redskap för oss. I stället för att starta en utredningsprocess kan vi se resultat direkt genom att skriva en ordningsbot, säger Örebropolisens presstalesman Mats Nylén.

Ingen extra personal

Polisen i Örebro avsätter inte särskild personal eller gör någon speciell satsning i och med de nya bestämmelser som väntas komma. Det blir patrullerna i yttre tjänst som har kontroll på nedskräpning. Något man haft också tidigare men från 1 juli sannolikt med möjlighet att skriva ut böter direkt.

Även gamla lagen

Nya bestämmelser runt skräpet innebär inte att den gamla nedskräpningslagen försvinner. Att dumpa gamla bilbatterier, kylskåp eller annat miljöfarligt avfall handlar om nedskräpningsbrott som fortfarande ska utredas och bedömas av åklagare. Då gäller inte det förenklade förfarandet.

Mats Nylén tror att kunskap om de nya bestämmelserna också kan ha brottsförebyggande effekt så att människor tänker till innan skräp kastas utomhus.

Miljöminister Andreas Carlgren säger i ett pressmeddelande från Miljödepartementet att avsikten i första hand är att människor ska sluta skräpa ner, så att parker och andra grönområden inte fylls av skräp. Han anser att nuvarande regler gör det krångligt att agera mot den som skräpar ner och att boten direkt på plats innebär en förenkling.

Kommunens uppgifter

Kommunerna får utökade skyldigheter att informera om vad som gäller. Dessutom ska Naturvårdsverket göra en särskild satsning mot nedskräpning, både i stadsmiljöer och i naturen. Verket satsar också på vägledning till kommunerna om hur de kan informera allmänheten på ett effektivt sätt.

Ny skräplag

Det nya lagförslaget innebär att nedskräpningsbrott delas in i två olika grader:

Brottet nedskräpning kan precis som tidigare bestraffas med böter eller fängelse upp till ett år. Brottet kan exempelvis handla om att dumpa gamla kylskåp och olika sorters miljöfarligt avfall i naturen.

Nedskräpningsförseelse kan ge penningböter: Den gäller bland annat burkar, snabbmatsförpackningar och flaskor som slängts utomhus.

Mer läsning

Annons