Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra och begagnat öppnar vid Eurostop

Nu utökar Bra och begagnat och öppnar ytterligare en butik.
Vid Eurostop kommer det snart att finnas en 700 kvadratmeter stor second hand-affär.
– Det finns ingen brist på varor och kunder, säger Börje Erdtman.

Annons
Hugger i. Bra och begagnats nya lokaler vid Eurostop fylls nu på med saker som ska säljas. Här är det Johan Ericson och Frank Rippe som lastar av. P-O Undemar står beredd att hjälpa till.

Bra och begagnat finns på två ställen i Örebro. Där säljs det andrahandssaker som möbler, husgeråd och kläder. Vinsten går till hjälparbete över hela världen. Men nu är det dags att starta ytterligare en butik. Den här gången samarbetar man med Ankarstiftelsen.

– Vi vill hjälpa fler människor, vår grundtanke är ju att förbättra världen, säger Börje Erdtman som är ordförande i Ankarstiftelsen.

Tillsammans jobbar nu ett tiotal personer med att ställa i ordning lokalen som ligger mitt emot Eurostop, där Växus låg tidigare. Man sätter upp väggar, bygger provhytter, och bär in saker som ska säljas. För någon brist på skänkta prylar är det inte, och mer kommer det troligtvis att bli.

– Vi har ju gått in i återbruksprojektet som kommunen kommer att starta vid Mellringe återvinningscentral, berättar Bengt-Åke Gustafsson, butikschef på Bra och begagnat. Vi tror att fler kommer att skänka saker och våra gamla butiker räcker inte till för att ta emot allt. Nu när vi kan dela butiken med Ankarstiftelsen föll allt på plats. Vi känner ju varandra och har samma målsättning.

Lokalen har de ett rivningskontrakt på. Fram till årsskiftet får de vara där, och troligtvis kommer kontraktet att förlängas ytterligare ett halvår. Tanken är att ha öppet tisdagar, torsdagar och lördagar.

På lördagar kommer ni konkurrera med den stora loppmarknaden i golfhallen. Hur går det tror ni?– Jag tror inte vi kommer konkurrera utan mer se varandra som ett komplement, svarar Bengt-Åke Gustafsson.

120 personer jobbar ideellt med Bra och begagnats arbete. Två av dem är Erik Westling, 84 år, och P-O Undemar, 81. De har båda varit aktiva sedan starten i början av 90-talet.

– När man ser vilka behov det finns i världen så är det här en möjlighet att kunna göra något, säger Erik när han tar en kaffepaus i arbetet.

Han och P-O har under åren varit på plats sex dagar i veckan men på senare tid har de båda trappat ner lite.

– Ja, det börjar ta emot nu när man är över 80, säger P-O, det gäller att få de andra, de runt 65, att vakna till och börja engagera sig och inte bara spela golf.

Tufft jobb. Bra och begagnats arbete bygger på frivilliga insatser. I jobbet kan det också ingå att inreda en helt ny butikslokal. Längst fram syns Kennet Palmén och i bakgrunden håller Erik Westling och P-O Undemar på och bygger provhytter.

Mer läsning

Annons