Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bråk om marknadsstånd

City Örebro vill förändra och modernisera stans traditionella torghandel. Men torghandlarna och deras kunder slår bakut.

Annons
ett kulturarv. Britt-Marie Cederström från Lanna är tredje generationen torghandlare. Hon berättar att torghandlarnas eget förslag att flytta till nedre delen av Stortorget inte fick gehör hos kommunen. hans henningsson, Örebro, passar på att köpa honung.

– Det är jättebra som det är, tycker både unga och gamla kunder.

– Det är ju charmen med torghandeln att allt inte ser likadant ut, säger exempelvis Isabella Kämpe Hernvall som bor i kvarteren och tar familjen ut på en torgrunda nästan varje lördag.

City Örebro vill ha en förändring och har haft ett antal möten med kommunen och representanter för torghandlarna.

– Vi vill försköna våra torg. När torgen nu byggs om vill vi titta på hur det ser ut som ställs på torgen. Torghandeln bör se lika proffsig ut som uteserveringarna, tycker City Örebros vd Stina Storm.

– Torgstånden bör utformas så att de inte ges trista baksidor. Färgsättningen kan skiljas åt, men följa ett framtaget färgprogram. Torgstånd som är välfungerande både vad gäller utformning och funktion bör eftersträvas. Torghandeln vinner på goda grannar och att platserna planeras så att inte stora tomma luckor uppstår, fortsätter Stina Storm.

Men handlarnas och deras kunder köper inte Stina koncept

– Vi har sagt att hon och den där Dufva (biträdande stadsarkitekten Alexander Dufva, red:s anmärkning) skulle komma hit och vara med en lördag, säger Britt-Marie Cederström, tredje generationens torghandlare.

– Jag är en av torghandlarna som träffat och fört ett samtal med kommunen. Vi föreslog att man skulle flytta torghandeln till en yta öster om Kungsgatan, på nedre delen av Stortorget. Då skulle vi få en kompakt torghandel med få luckor, inte så långsmalt som här på övre delen av torget.

Vad hände med det förslaget?– Ingenting. Det var väl mer lönsamt med kaféer därnere, svarar Britt-Marie Cederström och gör tummen ned för att Stortorget ska bli en kopia av Hötorget i Stockholm.

– Torghandeln är trots allt ett kulturarv. Vi är olika handlare med olika varor och förutsättningar. Men man måste vara lite praktiskt. I bland har jag få varor och ett litet bord, inbland krävs ett större stånd och på höstarna har vi gravkransar utlagda på backen.

Ragnar Artursson från Sköllersta har stått på torget i över 20 år.– Det största problemet är att det finns för få torghandlare, hävdar han. Utbudet blir för dåligt. Det är inte så många yngre som tar vid.

– Barnfamiljer som egentligen borde handla mycket på torget kommer tyvärr inte, fortsätter Ragnar Artursson. Konkurrensen från Marieberg med gratis parkering är stor.

Hur ser du på torghandelns framtid?– Det viktigaste är att kunderna känner igen och hittar torgståndet. Det räcker att man flyttar några meter så tror trogna kunder att man slagit igen, säger Ragnar Artursson.

Var ligger bollen nu?– Vi har haft flera möten med torghandlarna och lyssnat in varandras synpunkter. Jag tycker att vi är på rätt väg, svarar Stina Storm.

Mer läsning

Annons