Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brutala inslagjobbiga även för poliser

Ingen misstänkt är gripen och det finns få tips om våldtäkten mot en 19-årig kvinna i Markbacken i Örebro i tisdags natt.

Annons

Länspolismästare Kalle Wallin säger att vissa av de elva kvinnoöverfallen, i Örebro, har så brutala och otäcka inslag att detaljerna är svåra att ta till sig också för en polis.

– Jag har mött en del av brottsoffren och vet vad de genomgår efter det som hänt. Det är en extremt jobbig situation vi befinner oss i. Jag kommer att göra allt som står i min makt för att de här våldmännen, vi tror det är två olika, inte ska gå fria.

Ett stort konferensrum i polishuset i Örebro har reserverats åt utredarna från Rikskriminalen och Örebropolisen.

– Rummet är fyllt av utredningsmaterial, fakta, tips och beskrivningar av varje enskilt fall. Arbetsdagen ägnas till hundra procent åt utredningarna om våldtäkterna och våldtäktsförsöken.

Tror du att ni löser fallen?

– Ja jag är övertygad om att vi gör det. Men frågan är hur länge det dröjer. Utredningen är mycket jobbig och den här typen av brott tillhör de svåraste vi har att lösa. Det finns ytterst sällan vittnen till en våldtäkt eller ett våldtäktsförsök. Gärningsmannen ser till att befinna sig på platser där få passerar.

Få tips finns om våldtäkten i bostadsområdet Markbacken strax före klockan 03 natten till i tisdags.

– Det är en tidpunkt när inte så många är ute och det bidrar förstås till att tipsen varit mycket få. Men vi är angelägna om att den som har något att berätta hör av sig. Det gäller alla de elva fallen, säger polisens informationschef Torbjörn Carlson.

Länspolismästare Kalle Wallin konstaterar att i utredningen finns ett omfattande och genom-arbetat material.

– Med hjälp av det materialet är jag övertygad om att vi kommer att lösa fallen. Men det är omöjligt att säga när.

Har DNA säkrats?

– Vi har säkrat olika sorters bevisning och den dag en misstänkt är gripen finns också DNA att ställa mot den personen. Vi har även annat bevismaterial, svarar Torbjörn Carlson.

Polisen har inte gått ut med något signalement på gärningsmannen efter våldtäkten i Markbacken.

– Vi bedömer från fall till fall vilken grund vi har för att gå ut med ett signalement och i det här fallet har vi avstått. Den 19-åriga kvinnan fördes efter våldtäkten till Universitetssjukhuset i Örebro men polisen har hållit förhör med henne.

– Vi kommer att hålla ytterligare ett förhör.

Mer läsning

Annons