Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggboom bot mot växtvärk

Det blir allt fler örebroare och kraven på bostäder ökar. För närvarande byggs det cirka 900 lägenheter. Behovet av lägenheter beräknas vara stort de närmaste tio åren.

Annons

På årets sex första månader blev det 719 personer fler i Örebro kommun. Till allra största delen var det människor som flyttade hit. Ökningen beräknas fortsätta de närmaste tio åren, och det innebär att det behövs bostäder.

– Ja, håller inflyttningen på med 1 300-1 400 personer per år behövs det kanske en 600-700 lägenheter varje år, säger stadsarkitekt Lars Edenskär.

Han räknar med att dessa fördelas ungefär på 100-150 små lägenheter, 100-150 villor och sedan lämpliga bostäder för pigga seniorer.

– Det är fortfarande en blandning av lägenheter som behövs, säger han.

Dels handlar det om att få seniorerna att flytta till något mer bekvämt på äldre dar, dels om barnfamiljer som vill ha ett mark-boende.

– Till det kommer gruppen studenterna och ungdomar som är lite stor under ett par år, men sedan planar behovet av små lägenheter ut. Fast succén med Universitetet kan ju innebära att det ändå finns ett behov, säger Lars Edenskär.

I dag pågår det 14 projekt där det byggs runt 900 lägenheter. Det kan dock dröja något år innan alla är klara att flytta in i.

– Alltså, vi märkte ju markant att finanskrisen gjorde att många byggen fördröjdes två år. Men i dag är intresset jättestort, säger Lars Edenskär.

I många fall säljer kommunen mark till företag som vill bygga. Då kan också kommunen ställa krav på köparen att det byggs mer miljövänligt.

– Då kan vi skruva kraven ytterligare och vara mer ambitiösa. Vi håller på nu och försöker gå före med energinormen. Det är mind-re är 50 kilowattimmar per kvadratmeter lägenhetsyta och år, säger Lars Edenskär.

Fakta

Byggen som pågår: Hyreshus 14 projekt och totalt 900 lägenheter. Till det kommer 334 lägenheter i återstående etapper. Radhus fem projekt och 90 lägenheter. Småhus 75-100.

Bygglov klart, men bygget inte i gång ännu: hyreshus tre projekt och 185 lägenheter. Radhus ett projekt och 80 lägenheter.

Förhandsbesked på bygglov: landsbygden 50 per år oftast småhus, enbostadshus hittills i år 106, flerbostadshus 29 ansökningar varav 21 är granskade och beviljade.

Fakta: Örebro kommun

Mer läsning

Annons