Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cabben nedi småbåtshamnen

På fiket Lassemaja har delar av klubben Old American Car Cruisers munter träff. Även om några av dem har båt så träffas de inte för att i första hand pyssla med båtar.

Annons
Samling på Lassemaja. Möte med delar av delar av Old American Car Cruisers, en lugn kväll i småbåtshamnen.

Djungeltelegrafen har talat om goda räksmörgåsar på fiket – och när dessa 40-talister, med gemensam bilpassion, möts så sladdar de också in på ämnet musik, lämplig att spela när man far fram i sköna amerikanare.

– Vi är aldrig tysta. Käftarna går. Här här vi varit förr och återkommer gärna. Det är en avkopplande miljö, säger några av dem i mun på varandra.

Morgan Södergren talar lyriskt om hur skönt det är att åka cabbad Thunderbird över vida vidder, lyssna till fåglars sång och 50-talets odödliga rocklåtar och känna lukten av nyslaget hö.

Säg Buddy Holly och Chuck Berry, det räcker, så får Lassemajas gäster himmelsk frid i själen.

Vanligtvis strålar kvinnorna och männen i Old American Car Cruiser samman varje onsdag på Glomman. Denna kväll är det bara ”kompismöte”.

– Förr var vi på Stortorget, men där kan vi numera inte träffas med våra bilar. Vi får inte plats. Överhuvudtaget finns det dåligt med platser om man ska träffas och ha jänkaren med sig, förklarar Monica Engberg och får medhåll av alla i sällskapet.

Stämningen i gänget är hjärtlig och emellanåt rå. Skratten är många och här råder en öppen råhet som bara kan noteras mellan nära vänner som känt varandra i åratal.

– Vi har svårt att vara ifrån varandra, säger någon av dem.

Denna kväll är det i övrigt ganska stilla i småbåtshamnen eftersom sommaren tycks vara över.

Då och då passerar joggare som finner frid då de rör sig mellan Oset och Rynningeviken.

Morgan Södergren blickar ut över båtarna och minns.

– Jag är ju gammal örebroare och kommer i håg hur det var när renhållningsverket låg på denna plats. Min morfar körde hit latriner, med häst och vagn på slutet av 40-talet.

Bilvännerna poängterar flera gånger att de trivs med lugnet vid Lassemaja.

– Men det skulle vara bra om fiket var öppet senare på kvällen.

Stadsliv tänker på denna synpunkt och går in till Mia Waerner och hennes systerdotter Evelina i Lassemajas kök.

– Nu har vi öppet till klockan 18, men det är mycket möjligt att vi nästa år kan ha öppet senare på kvällen eftersom det finns önskemål om det. Sedan bron vid Naturens hus byggdes har fler människor kommit hit. Flera har upptäckt att Örebro har en småbåtshamn. Och ännu fler lär det bli då bostäder vid Svartån, alldeles intill oss, ska byggas klara, säger Mia och Evelina.

– Området här är ett fint gångstråk. Nästa år är det mycket möjligt att vi bygger om och har senare öppet-tider, säger Lassemajas ägare Mikael Nilsson.

Jänkare, hamn och vänskap. Från vänster: Monica Engberg, Conny Engberg, Lars Ek, Solveig Ek, Maivor Södergren, Morgan Södergren och Anders Ericson.
Mor och son. Nästa år kan vi kanske ha öppet senare, säger Mia Waerner, här med sonen Wilhelm.
Släkten. Mia och Evelina Waerner fixar räkmackor.

Mer läsning

Annons