Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Cannabis är jättelätt att få tag på"

Allt fler åker fast för missbruk av cannabis.
– Tillsammans med amfetamin är det den vanligaste drogen, det är jättelätt att få tag på, säger Eva Kristensen.

Annons

Hon är kurator på Öppenvårdsgruppen i Örebro kommun och har märkt av att användandet av cannabis ökat. På nio år, mellan 2000 och 2009, har lagföringen av cannabis mer än fördubblats i Sverige. De som lagförts har antingen dömts i domstol eller fått ett strafföreläggande.

Från import till lokal odling

Förr importerades det mesta av cannabisen men i dag beräknar tull och polis att den allra största delen odlas i landet. Eva Kristensen tror att det är en av anledningarna till drogens popularitet.

– Cannabis ramlar ofta in i ungdomsgrupperna, där är den jättepoppis. Det bygger på både tillåtlighet och tillgänglighet, säger hon.

Möten för alla

Öppenvårdsgruppen vänder sig till invånarna i Örebro kommun. Drygt 200 personer går på behandling och de flesta träffar någon av avdelningens nio kuratorer en gång i veckan. Vem som helst kan gå på tre möten men sedan krävs bistånd från socialkontoret. I höstas startade man även en anhöriggrupp.

– Vi kommer att fortsätta med det under våren. Det är viktigt att de anhöriga får fokus på sig själva en stund, och det är effektivt att möta människor i grupp, säger Annika Rasmussen som ansvarar för gruppen.

Mer läsning

Annons